Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 1 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is eigenlijk het verschil tussen rode, gele en groene paprika?

Verwerk ze tot soep, gebruik ze in salades, Aziatische gerechten, pasta’s of ga helemaal uit je dak en vúl ze. Paprika’s zijn misschien wel de meest veelzijdige soort groente die er is. Groen, geel en rood: alle drie met hun eigen kenmerken en eigenschappen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de paprika’s? En waarom is bijna niemand fan van de groene?

Wij doken de paprika-boeken in en zochten het voor je uit!

De rode paprika: zoet, sappig en rijp

Rode paprika’s zijn de bekendste paprikavariant. Geen wonder: ze zijn zoet, sappig en stelen de show in het groenteschap met de prachtige dieprode kleur. Die kleur hebben de vruchten omdat ze volledig rijp zijn. Rode paprika’s worden pas geoogst wanneer ze hun maximale rijpheid hebben bereikt.

Doordat ze zo lekker rijp zijn, hebben de rode vruchten een veel zoetere smaak dan bijvoorbeeld groene. Ook de textuur is een stuk sappiger en zachter. Hierdoor zijn rode paprika’s goed te gebruiken in stoofschotels en sauzen, maar kun je ze ook lekker grillen en zonder opsmuk eten. Wil je ze liever vullen? Dan gebruik je daarvoor ook het beste rode paprika’s.

rode paprika stock unsplash
Bron: Unsplash

De gele paprika: de middenmoter

Precies tussen de rode en de groene paprika in, heb je nog de gele. Een echte middenmoter die met alles gemiddeld is. De rijpheid en het smaakprofiel zit daardoor precies tussen de groene en rode vrucht in. Niet te zoet, maar ook zeker niet bitter en onrijp.

Een gele paprika gebruik je lekker in salades, roerbakgerechten, soepen, maar ook als smakelijke toevoeging aan pizza’s.

rode paprika stock unsplash
Bron: Unsplash

De groene paprika: onrijp, bitter en knapperig

Aanbeland bij de laatste in dit rijtje: de groene. De groene paprika is niet iedereens favoriete paprika. Sterker nog: veel mensen hebben er zelfs een hekel aan. Dit komt omdat de vrucht van zichzelf licht bitter en een stuk knapperiger dan zijn tegenhangers is.

Een groene paprika is bitter omdat ‘ie eigenlijk nog onrijp is. Toch kun je de paprika goed eten. We zijn er op de Culy-redactie zelfs dol op, in plaats van op zijn zoete zusjes. Ga je Mexicaans eten? Maak dan een killer salsa verde met een groene paprika, gebruik ‘m in roerbakgerechten of als rauwe groente in de salade.

Zin gekregen om vanavond iets met paprika te eten? Wat dacht je van een simpel ‘wokje’ met biefstuk, groene paprika en bimi, bladerdeeg rolletjes met chorizo, spicy olie en paprika of maak eens zelf een muhamarra, een overheerlijke dip van gepofte paprika’s.  

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.