Redactie
Redactie Inspiratie 15 mei 2013
Leestijd: 3 minuten

Tips voor de ultieme voorjaarsschoonmaak

Waar we in april amper een straaltje lente mochten proeven, wordt het nu eindelijk steeds warmer. Dus: de hoogste tijd voor een echte, ouderwetse voorjaarsschoonmaak. Hang je lakens buiten, zet je ramen open en… schrobben maar!

*Baking soda is te koop bij natuurwinkels, sommige supermarkten, kookwinkels en groothandels. 

Oven + aanrecht

Dicht openingen in je oven met stukjes folie en maak hem schoon met een mengsel van baking soda en water. Probeer glazen oppervlakken (de deur) te vermijden en smeer alle hoeken goed in. Laat je oven zo een nacht staan en gebruik een spatel om het mengsel te verwijderen, indien nodig met warm water. Reinig hem tot slot goed met heet water en hij is klaar voor gebruik.

Leg de ronde roosters van je gasfornuis in een druk-en-sluitzakje met 80 milliliter ammoniak, leg in een schaal en laat een nacht liggen. De roosters hoeven niet te weken, het gaat namelijk alleen om de damp die van de ammoniak af komen. Haal er vervolgens een vochtig doekje over of spoel ze kort af.

Wasbak

Maak je wasbak schoon met een mengsel van baking soda en water. Gebruik een borsteltje om hardnekkige plekjes te reinigen en spoel goed af met warm water.

Óf: gebruik een beetje zout en citroensap!

Bron: Flickr

Koelkast + vriezer

Ja, ook je koelkast en vriezer kan je schoonmaken met het wondermiddel baking soda. Meng het simpelweg met een beetje water en spoel het goed af. Waarom geen zeep gebruiken? De geur en smaak kunnen in je eten en drinken trekken, en dat willen we nou net niet..

De volgende stap is het reorganiseren. Gebruik daarbij handige draaiplateaus zodat je zonder moeite en andere potjes omver te stoten ook de achterste producten kan pakken. Daarnaast weet je op die manier precies wat je nog hebt en wordt de kans dat er dingen bederven een stuk minder groot.

Vriezer ontdooid? Ga dan ook hier verder met het reorganiseren.

Vaatwasser

Maak je vaatwasser schoon. Zoek het zeefje onderin de bodem, en was deze goed af. Vaak zitten hier oude etensresten in vast!

Keukenaparatuur + gerei

Voor velen al een bekende, maar hij blijft onmisbaar: maak je magnetron schoon door een kom met water en een halve citroen “op te warmen”. Het citroenzuur zorgt ervoor dat vet wordt losgehaald en in combinatie met de stoom van het water, druipt het zo naar beneden. Vergeet niet de overgebleven restjes weg te halen, anders heeft het alsnog geen nut.

Gebruik een klein kwastje om kruimels uit je broodrooster te halen.

Bron: Flickr

Houten planken maak je schoon met behulp van een citroen en gemalen zout. Halveer een citroen en knijp een helft fijn boven je bord, verspreid het goed met de “lege” citroen. Dit haalt vieze geurtjes en smaakjes uit je plank zoals knoflook. Besprenkel vervolgens de plank met een ruime hoeveelheid zout en knijp ook de tweede helft hierboven. Smeer vervolgens ook het zout goed uit over de plank met de helft. Maak ‘m schoon met een vochtig stukje keukenpapier en laat goed drogen.

IMG_6853

Voorraad

Ook je voorraadkast is waarschijnlijk hoognodig toe aan een flinke opruimbeurt. Reorganiseer je voorraadkast op basis van product, herkomst of soort, zoals bijvoorbeeld een ‘snelle lunch’-hoek of ‘moeilijke producten’. Plak tot slot lapels op alle potjes en bakjes zodat je in één oogopslag kan zien wat je nog hebt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.