Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 10 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Het kunstwerk onder de broden, maar wat is fougasse precies?

Franse broden, we zouden er over kunnen blijven uitweiden. Want de variatie is groot, of het nou over vorm, structuur of inhoud gaat. De meest opvallende van ‘t stel moet wel de fougasse zijn. Een exemplaar dat net zo elegant klinkt als dat ‘ie eruitziet én lekker is natuurlijk. Reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. Want wat is fougasse nou eigenlijk precies en – belangrijk – hoe moeilijk (of makkelijk) is het recept van een fougasse om zelf mee aan de slag te gaan?

Wat is fougasse?

Zoals met veel Franse broden het geval is, komt ook fougasse uit een specifieke streek. En wel de Provence. Er wordt wel ‘s gezegd dat fougasse de Franse tegenhanger is van de Italiaanse focaccia. Al denken we niet dat de trotse Fransen volledig achter deze uitspraak staan, want hoe durven we dit unieke brood überhaupt te vergelijken?!

Toch is niets minder waar: fougasse is namelijk letterlijk afgeleid van ‘focaccia’, komt uit het oude Romeinse rijk, en is ook nog onder allerlei andere afgeleide termen in Europa terug te vinden.

Bron: Ivo Prijs / Culy.nl

Uitgesproken vorm

Je herkent ‘m in ieder geval sowieso aan z’n vorm. Het is namelijk een platbrood met opengewerkte gaten, door sommige bakkers tot een kunstvorm verheven.

Traditioneel werd ‘ie gebruikt om de temperatuur van een houtgestookte oven te bepalen. De tijd die nodig is om het platbrood te bakken, gaf namelijk een idee van de oventemperatuur en of dat de juiste is om het overige brood te gaan bakken.

Zoete en zoute fougasse

We kennen ‘m vooral in hartige vorm. Misschien heb je ‘m weleens zien liggen bij de Franse bakker, gevuld met olijven, ansjovis of noten. En omdat ‘ie gevuld is, wordt ie toch ook als een wat luxere broodvariant bestempeld.

Niet heel gek dus dat de fougasse een populaire keuze is op kerstavond. Ook in zoete variant komt ‘ie voor. Met een verslavend lekkere suikerlaag of – old school – met gekonfijt fruit.

Recept fougasse

Zo’n pronkstuk vraagt om een duik in de keuken. Oftewel: je moet toch echt een keer zelf aan de fougasse. Een ideaal brood voor een zondagsbrunch, een kerstontbijt of het middelpunt van je paasontbijt. Omdat we de moeilijkste niet zijn, hebben we een recept voor een fougasse opgezocht, eentje dat sowieso gaat lukken.

Laat je creativiteit de vrije loop en voeg je favoriete ingrediënten toe. Kleine tip: een fougasse met olijven en zongedroogde tomaten is een combinatie die we van harte kunnen aanbevelen.

> Meer weten over alle soorten Franse broden? We hebben de bekendste – en lekkerste – Franse broden voor je op een rij gezet. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.