Culy
Culy Inspiratie 4 dec 2014

Wat is het verschil tussen jam, compote en marmelade?

Er zijn tal van verschillende fruitconserven verkrijgbaar, maar wat is nu precies het verschil tussen de drie grote winnaars jam, compote en marmelade? 

Jam

De bekendste van allemaal is natuurlijk jam. Je vindt ze in alle soorten, maten, kleuren en smaken en iedereen heeft wel een potje of twee in de voorraadkast staan.

Jam is een dik mengsel, meestal gemaakt van fruit met suiker en pectine. Deze laatste zorgt voor de dikke maar toch smeerbare structuur en voorkomt dat het brokkelig wordt, wat bij gelatine en agar-agar vaak wel het geval is.

Stock

Compote

Een compote heeft meer weg van een moes dan jam en wordt ook gemaakt van fruit en suiker. Het grote verschil is dat het niet zo stevig is en er wordt dan ook geen pectine of ander geleermiddel aan toegevoegd.

Vaak zitten er ook nog stukjes fruit in verwerkt, wat het weer onderscheidt van een traditionele moes.

Rabarber compote stock

Marmelade

Dan is er nog marmelade, wat weer iets anders is. Ja, ook hier wordt fruit en vaak ook nog suiker gebruikt, maar het zijn vooral de stukjes schil die zorgen voor een opvallende structuur en smaak.

Marmelade is door het weglaten van pectine een stuk beter smeerbaar dan jam, maar om toch een wat dikkere structuur te creëren wordt het geheel vrij lang (in)gekookt.

Sinaasappel marmelade stock
Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen jam, compote en marmelade?
Sluiten