Warm eten in de koelkast zetten: wel of geen goed idee?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FWarm_eten_afkoelen_stock.jpg)
Je kent het wel: je hebt super lekker gekookt, maar het was (al dan niet bewust) iets te veel. De rest doe je in een bakje voor de volgende dag. Maar dan de brandende vraag: zet je dit meteen in de koelkast of laat je het warme eten eerst eventjes afkoelen? Wat is nu eigenlijk beter?
We willen liever niet dat er te veel bacteriën in het eten terecht komen, dus warm eten meteen in de koelkast doen lijkt een goed idee. Maar niets is minder waar. Je kan het beter even laten afkoelen. En dit is waarom.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2Feten_afkoelen_koelkast_stock.jpg)
Warm eten afkoelen is beter
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast. En dat is voor sommige producten – zoals melk – niet goed. Deze bederven dan sneller, volgens het voedingscentrum.
Ook niet warm in de vriezer
Ook kun je het beter niet warm in de vriezer zetten. Dan wordt er namelijk snel ijsvorming gecreëerd rondom het product. De smaak gaat hiervan flink achteruit en daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu. Ai!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FDiepvries_stock.jpg)
Maximaal twee uur
Let er wel op dat je het niet te lang afkoelt. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven.
Wil je het afkoel proces sneller laten verlopen? Verdeel dan het eten in verschillende bakjes zodat de lagen minder dik zijn en je eten dus sneller afkoelt. Ook goed om te weten: in de koelkast zijn restjes maximaal twee dagen houdbaar. Gebruik folie of een bakje met een deksel om het zo goed mogelijk af te sluiten.
Meer handige kooktips:
- 6 kooktips die we hoogstpersoonlijk leerden van Jamie Oliver
- Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken
- Gerechten en papillotte bereiden: wat is dat en hoe doe je het?