Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie Bijgewerkt: 21 aug 2025
Leestijd: 2 minuten

Wagashi is de nieuwe zoete hype uit Japan die perfect samengaat met je matcha

In Japan is eten niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van esthetiek. Dat zie je misschien wel het duidelijkst bij wagashi: traditionele Japanse zoetigheden die vaak zó verfijnd zijn vormgegeven, dat je ze bijna als kleine kunstwerken zou willen bewaren in plaats van opeten. Culy’s Megin proefde wagashi tijdens een theeceremonie in Japan en wilde er direct alles over weten

Wat zijn wagashi?

Wagashi worden al eeuwenlang in Japan gemaakt en geserveerd bij de theeceremonie. Het zijn meestal zachte, subtiel gezoete snacks op basis van ingrediënten als rijstmeel, bonenpasta (anko), kastanje, agar-agar (een plantaardig verdikkings- en geleermiddel) of zoete aardappel.

In tegenstelling tot veel westerse patisserie draait het hier niet om overweldigende zoetheid, maar om een gebalanceerde zoete smaak.

Hoe gaat het eraan toe bij een Japanse theeceremonie? (+ waar je die kunt ervaren)

Een lust voor het oog

De vormgeving van wagashi is vaak een ode aan de natuur en de seizoenen. Denk aan pastelkleurige bloesems in de lente, groene esdoornblaadjes in de zomer en oranje en rode herfstbladeren. Elke kleur en vorm wordt met de hand gemaakt – soms met houten mallen, soms helemaal vrij gevormd.

Japanse theeceremonie
Bron: Megin Kimmijser voor Culy

Hoe smaakt het?

Verwacht geen suikerbom, maar eerder een verfijnde, zachte zoetheid. Een nerikiri bijvoorbeeld – een van de bekendste soorten wagashi – heeft een romige, zachte structuur van witte bonenpasta en rijstmeel, vaak gevuld met anko. Andere varianten kunnen juist licht gelei-achtig zijn door het gebruik van agar-agar, of een vleugje nootachtigheid hebben door kastanje.

Die subtiliteit maakt wagashi perfect om te eten bij matcha, de intense, licht bittere groene thee waarmee ze traditioneel worden geserveerd tijdens ceremonies. De smaak van de thee haalt de zoetigheid van de wagashi omhoog, terwijl de wagashi de bitterheid van de matcha verzacht.

Alles wat je moet weten over matcha: de fijnste groene thee

Waar vind je ze?

In Japan zelf kom je wagashi overal tegen: van gespecialiseerde theewinkels tot warenhuizen, theesalons en zelfs op treinstations.

Buiten Japan zijn ze iets lastiger te vinden, maar steeds meer Japanse patisserieën en gespecialiseerde theewinkels beginnen ze aan te bieden. Zo kwam Culy’s Megin ze tegen bij Toraya in Parijs, een theewinkel waar je kunt je deelnemen aan theeceremonies en verschillende soorten wagashi kunt proeven.

Ook in ons land kun je ze weleens proeven of zelfs maken tijdens workshops of theeproeverijen. Zo hebben we ze ook al eens gegeten bij Shokudo In Utrecht. We verwachten dat daar de komende tijd veel meer plekken van bij gaan komen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.