Waarom we zo gek zijn op pizza bianca

Pizza bianca (Italiaans voor ‘witte pizza’) is het broertje van de gewone pizza, maar dan met een basis van mascarpone in plaats van tomatensaus. Door het gebruik van bijvoorbeeld mascarpone komen de andere smaken beter tot hun recht en krijg je een verrassend lekker resultaat. 

Grote kans dat je al weleens een pizza bianca hebt gegeten, want niet alleen bij pizzeria’s maar ook supermarkten verkopen ze steeds meer.

Als basis gebruik je dus geen tomatensaus, maar bijvoorbeeld mascarpone. Hierop leg je net als bij elke andere pizza de toppings naar keuze, even de oven in en je bent klaar om te gaan.

Pizza bianca met aardappel stock2

Lekkere combinaties

Met stip op nummer 1 staat onze favoriete pizza van Da Portare Via in Amsterdam. Hierop vind je naast een flinke klodder mascarpone ook flinterdunne Parmaham, rucola, Parmezaanse kaas en… Truffel-roomsaus!

Een andere klassieke combinatie is met flinterdunne plakjes aardappel. Lekker met een beetje Pecorino kaas, of brokkel er zachte geitenkaas over met wat tijm en zwarte peper.

Flammkuchen tarte flambee stock

Pizza bianca is ook erg geschikt voor groene groenten zoals courgette, spinazie en doperwten. Het klinkt misschien gek, maar de combinatie van room en groene groenten geeft het geheel gelijk een zomers gevoel. Lekker met een spekje, zwarte olijven, eventueel geitenkaas en wat verse kruiden.

Ook lekker: een dun laagje mascarpone of crème fraîche met cherrytomaatjes, verse basilicum, balsamico en buffelmozzarella of burrata.

Probeer tot slot ook eens gerookte of rauwe zalm op je pizza. Bak gerookte zalm liever niet mee (daar krijgt het snel een overheersende smaak van). Garneer met spinazie, groene asperges, doperwten of zeewiersalade voor een Japanse touch.

Flammkuchen-met-zalm,-zeewier-en-wasabimayo22

Reageer op artikel:
Waarom we zo gek zijn op pizza bianca
Sluiten