Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom koken in stilte soms goed voor je is

Het kan soms een hele opgave zijn: ben je eindelijk thuis na een lange dag werken, moet je nog achter de potten en pannen staan. En tóch kan koken heel rustgevend zijn, meditatief bijna. Wij leggen je uit hoe.

Maak je geen zorgen: we gaan hier niet opeens heel zweverig doen over eten of koken. Niks mis mee, maar de enige keer dat je ons mediterend in een yogahouding aantreft, is als er een chocoladepaaseitje onder de tafel is gerold.

Stilte a.u.b.

Toch is het een onmiskenbaar feit dat we allemaal steeds drukker worden met z’n allen. We proppen gewoon meer in één dag dan een paar jaar geleden. En om ons heen is het ook steeds drukker: de hele dag door worden we bestookt met geluiden, beelden en indrukken.

Die prikkels denken we misschien best te kunnen hebben, máár deskundigen zeggen dat je iedere dag toch minstens tien minuten in stilte zou moeten doorbrengen. Een momentje voor jezelf, om het maar even cheesy uit te drukken.

Word je al gillend gek bij het idee om bewegingsloos op een stoel te moeten zitten in een volledig stille ruimte, dan hebben wij een andere oplossing voor je: ga koken. En dan niet terwijl de tv op de achtergrond blèrend aan staat en je ondertussen in verhitte discussies bent verwikkeld met minstens vijf Whatsapp-groepjes. Nee: gewoon koken, in stilte. Dat kan onwijs ontspannend zijn.

Female hands kneading dough, sunset background. Woman cooking bakery at kitchen table. Homemade cuisine, pastry making, confectionery concept

Ontspannen koken

Oké, ontspannen koken, in stilte, dus. Hoe doe je dat? Kies eerst een recept uit, als je dat niet al gedaan had. Zet daarna je smartphone op de vliegtuigmodus, slinger je laptop weg en zet de tv of muziek uit.

Leg al je ingrediënten klaar voor je neus en ook alle tools die je erbij nodig hebt. Schenk aandacht aan de ingrediënten: die zijn ook met aandacht gekweekt, geproduceerd of gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens hoe mooi een radijsje eigenlijk is. Of hoe lekker verse basilicum ruikt. Dit is koken met al je zintuigen: kijk, ruik, hoor, voel en proef (het leukste onderdeel).

Chef in hotel or restaurant kitchen cooking, only hands. He is working on the micro herb decoration. Preparing tomato soup.

Nigella Lawson doet het ook. Elke keer als de Britse tv-kok in haar kookprogramma’s romantiseert dat granaatappelpitjes “net kleine juweeltjes” zijn, hangen wij aan haar lippen.

Geluid is ook heel belangrijk in de keuken: wie wordt er nou niet blij van het geluid van vlees dat sist in de pan? Van een grote pan soep die zachtjes staat te pruttelen? En vergeet ook niet om alle geuren op te snuiven: gefruite uitjes en knoflook, gebraden vlees… ook dát is koken.

Mindfulness

Eigenlijk is zo koken, een lesje in mindfulness. Je doet alle handelingen bewust, met aandacht. Het mooiste is het als je een gerecht kookt waarbij je veel handelingen moet herhalen. Bijvoorbeeld gyoza vouwen, of roeren in een soep of risotto. Maar je kunt het in principe bij élk gerecht toepassen.

Niks voor jou, die stilte in de keuken? Misschien zijn de kookvideo’s van Peaceful Kitchen dan wat voor jou. Wij vinden ze op en top ontspannend.

Jij bent toch ook stil op 4 mei?

Stil zijn doen wij vandaag (4 mei) natuurlijk ook tijdens de Nationale Dodenherdenking. Onze site gaat er zelfs twee minuten voor op zwart. Doe ook mee en sta even stil. Da’s niet alleen belangrijk, maar ook goed voor je.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.