Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Onigirazu: een soort Japanse sushi-sandwich

Sushi uit het vuistje? Oh, yes! Onigirazu is een soort sushi-sandwich: twee plakken rijst met zeewier eromheen en een vulling ertussen. Ideaal voor de lunch of als snack onderweg.

Onigirazu is een variant van onigiri: rijstballetjes van sushirijst met een vulling, die vaak in de vorm van een driehoek worden gedrukt.

Sushi, maar dan in de vorm een broodje

Waar onigiri traditioneel wordt gevuld met ingemaakte pruim (umeboshi) of gekruide, gedroogde tonijn (bonito), kun je met onigirazu alle kanten op.

De vulling wordt over de hele sandwich verspreid, dus elke hap bevat lekker veel smaak. Bovendien hoef je de rijst niet in model te brengen, dus deze snack is foolproof.

Eigenlijk is het de beste sushi on the go denkbaar: je kunt onigirazu gewoon onderweg, uit de hand eten. Dus geen gedonder met eetstokjes. Bovendien houdt ‘ie zich ook wel even goed in je lunchtrommeltje.

Geschiedenislesje onigirazu

Waar komt deze Japanse sushisandwich eigenlijk vandaan?
Het is geen klassieker uit de Japanse keuken (waarschijnlijk kijken heel wat traditionele Japanse sushichefs met argusogen naar deze snack): onigirazu is pas sinds kort een trend in Japan en daarbuiten.

Het kwam voor het eerst voor in een Japans stripboek uit 1990, genaamd ‘Cooking Papa’. Sindsdien zien we de sushi-sandwich steeds vaker opduiken op foodblogs maar zelfs in restaurants, zoals bij Kunitoraya in Parijs, waar je ze kunt kopen voor thuis.

Wat gaat er tussen deze sandwich?

Traditioneel wordt er vaak tonkatsu op deze sandwich gedaan: gefrituurde varkenskoteletjes met een laagje panko (Japans broodkruim). Ook chicken katsu (de variant met kip) is een populair beleg. Maak af met wat sla en tonkatsusaus.

Maar je kunt je onigirazu natuurlijk ook naar hartelust vullen met waar je creatieve pet naar staat: tonijn, kimchi, kaas, ham, omelet, kool, pompoen, avocado, zalm… of maak er een BLT van met wat bacon, sla, tomaat en (Japanse) mayonaise. Ook lekker: wat chips of krokante sjalotten voor de crunch.

Vullen en vouwen

Zo maak je onigirazu: leg een norivel klaar op een stukje plastic folie, en zorg dat een van de punten naar je toe wijst. Pak wat sushirijst en leg die in de vorm van een vierkantje in het midden van het vel. Leg de vulling op de rijst en dek die vervolgens af met weer een vierkantje rijst.

Vouw nu eerst de onderste punt naar binnen, dan de bovenste. Doe dat vervolgens ook met de twee andere punten. Vouw dan ook het plastic folie dicht, zodat je een pakketje hebt. Laat dit even rusten, zodat de nori zacht kan worden, dat maakt ‘m straks makkelijker te snijden.

Na een paar minuten snijd je de onigirazu met een scherp mes met plasticfolie en al doormidden. Dat kan diagonaal, maar ook gewoon recht doormidden, net wat je wil.

In dit filmpje wordt het stap voor stap nog eens voorgedaan:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.