Redactie
Redactie Inspiratie 26 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Met deze checklist maak je jouw barbecue zomerklaar

Ookal zijn de écht warme dagen in Nederland vaak maar op een paar handen te tellen, zodra het weer het toelaat halen we weer massaal onze barbecues tevoorschijn. Na een lange periode in de schuur is het wel belangrijk om de bbq goed schoon te maken en wij helpen je daar graag een handje bij. 

Met deze checklist zorg je ervoor dat je klaar bent om avonden lang te genieten van je barbecue. Je barbecue schoonmaken en summer ready maken doe je zo!

1. Controleer de omgeving

Veiligheid is misschien wel het belangrijkste bij barbecuen. Dit geldt in principe voor alle barbecues, maar met name die op gas werken moeten van tevoren worden gecontroleerd.

Check of de slang en branders nog intact en schoon zijn, en vervang of maak schoon waar nodig. Controleer ook de bak waar al het vet in wordt opgevangen. Zie je nog sporen van de vorige keer? Maak het dan goed schoon, want vet kan makkelijk vlam vatten.

Zorg er daarbij ook voor dat je altijd een emmer water of zand klaar hebt staan voor noodgevallen.

2. Maak de grill van de barbecue schoon

Voor het schoonmaken van de grill zijn verschillende gadgets verkrijgbaar, maar het makkelijkst vinden wij een metalen borstel.

Heb je geen borstel in huis? Gebruik dan een schuursponsje met heet water of geef ‘m een retourtje vaatwasser. Gebruik liever geen zeep omdat dit kan blijven zitten en moeilijk is weg te halen.

bbq schoonmaken

3. Het geheime laatje schoonmaken

De meeste barbecues hebben onderin een bakje waar overtollige vet- en asresten in worden opgevangen. Haal deze leeg en beleg eventueel met een stuk aluminiumfolie, zodat je het aan het einde van het seizoen nog makkelijker hebt.

4. Begin de eerste keer op tijd

Elk jaar vergissen we ons weer in de tijd die het kost om de barbecue aan te zetten. Of dit nu ligt aan onze skills (vast niet;)), of omdat we weer even moeten wennen, dat maakt niet uit.

Begin daarom de eerste keer van het seizoen op tijd en laat de barbecue eerst even voor-branden.

barbecue

Nu ben je er helemaal klaar voor. Ben je zelf een held op sokken als het neerkomt op barbecuen, maar wil je wel de show stelen? Lees dan dit handige lijstje met tips. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.