Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… lunch bij Graham’s Kitchen

Onlangs aten we een fantastisch diner bij Graham’s Kitchen in Amsterdam. Of we ook zin hadden om de nieuwe lunchkaart uit te proberen, vroegen ze ons. Want Graham’s is sinds kort ook geopend voor lunch.

Knipoog naar Britse klassiekers

Op donderdag t/m zaterdag ben je hier welkom tussen de middag, zowel in het restaurant als op het lekkere terras voor de deur, middenin de Pijp.

Graham Mee – de chef en eigenaar – is afkomstig uit Liverpool en werkte eerder bij Engelse en Nederlandse sterrenzaken als Le Restaurant* en ‘t Brouwerskolkje**.

In Graham’s Kitchen kookt hij op hoog niveau gerechten die een knipoog geven naar Britse klassiekers. Als fan van de Aziatische keuken, experimenteert hij ook graag met Japanse, Chinese en Koreaanse smaken.

Graham's Kitchen terras

Graham Bites

Op de lunchkaart staan diverse soorten gerechtjes. “De staff heeft de namen bedacht”, verzucht Graham, terwijl hij zijn wenkbrauwen optrekt en lacht.

Bij een goed glas wijn bestel je bijvoorbeeld Graham (‘s) Bites als Ierse Harty oesters of oesters oriental, charcuterie, gyoza’s met rettich en kool of een kaas plateau.

Ook zijn er Dirty Bites als duck spring rolls met hoisin en jalapeno-cheddar bites. “Omdat mensen toch bleven vragen om een vette hap zoals bitterballen”, aldus Graham.

Graham's Kitchen lunch

Hartige wafels

Wil je een gerechtje, dan zijn er hot dishes als fish & chips, vis van Jan met strandkrabjus of een pork chop met frites & jus.

Verfrissende cold dishes zijn er ook: Graham’s starter, ceviche van corvina (ombervis) met avocado en quinoa of Graham’s salad met asperge, coppa di parma en groene sla.

De hartige wafels zijn hun signature dish. Er zijn vier soorten, waaronder een versie met haringkuit en crème fraîche (€ 8,-) en de ‘deluxe’ met kaviaar en crème fraîche (€ 25,-).

Graham's Kitchen wafel

We mogen er meteen eentje proeven: een wafel met noordzeekrab, zeekraal, doperwten, groene asperge, blokjes aardappel, prei en dotjes crème fraîche en basilicum-mayonaise.

De krab smaakt kakelvers en alle groenten zijn hoog op smaak. De sausjes zijn erg lekker bij de wafel, die toch altijd een wat drogere structuur heeft. Daarbij drinken we nog een lekkere sauvignon blanc van Bodega Inurrieta: een wijn met body die goed bij de krab past.

fish & chips Graham's Kitchen

Daarna proeven we de fish & chips met huisgemaakte mayonaise (€ 12,50): hoe Engels wil je ‘t hebben? De versie van Graham heeft geen toeters & bellen, maar is gewoon ontzettend goed uitgevoerd. De vis is super sappig, het jasje krokant.

De friet is lekker fluffy vanbinnen. Bovendien komt de aardappelsmaak goed naar voren. “De friet is triple cooked”, vertelt Graham. Hij heeft bovendien voor een aardappelsoort gekozen die misschien iets minder knapperig is, maar wél veel smaak heeft.

pinot gris / pinot grigio

Top is ook de Grauer Burgunder die we erbij drinken: een soort Duitse Pinot Grigio van een Duitse dame. Zij komt toevallig die avond eten in het restaurant.

Leuk dat de wijnen ook voor de lunch zijn aangepast aan de gerechten. En wanneer drink je nou een lekker wijntje bij je fish & chips?

We sluiten af met twee desserts, die we delen. Allereerst een Britse klassieker: bread & butter pudding met huisgemaakt vanille-ijs, aardbeien, linten van rabarber en een takje bronzen venkel (€ 9,-).

Wow, wat een lekkere broodpudding! Het is een vast item op de menukaart, die ze steeds met een andere garnituur serveren.

Het andere dessert bestaat uit een mousse van yoghurt, honing en rabarber met daarbij ijs van Engelse champagne, stukjes venkel, aardbei en gevriesdroogde aardbei (€ 11,00).

Donderdag t/m zaterdag

Een hele lekkere lunch kortom, waarbij Graham weer op hoog niveau voor ons heeft gekookt. Hier ga je lunchen als je verrast wil worden met wat luxere gerechten met een twist, of klassiekers die gewoon héél goed zijn bereid. Daardoor liggen de prijzen misschien nét iets hoger, maar je krijgt wel topkwaliteit.

Wij zien onszelf wel vaker trek hebben in zo’n hartige wafel van Graham’s…

Graham’s Kitchen serveert lunch van donderdag t/m zaterdag vanaf 12:00 uur. Reserveren kan online

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.