Viral op je feed: dit zijn die ingelegde koolrolletjes met bite (Turşu sarma)
Felroze rolletjes domineren ineens elke feed. Turşu sarma is de naam van die knisperende koolpakketjes die overal opduiken. Koolbladeren worden eerst ingelegd tot ze soepel en friszuur zijn en daarna strak opgerold met een mengsel van fijngesneden groenten en kruiden. De hype kwam op gang toen Monica Geuze er een video over maakte en vanaf dat moment was er geen houden meer aan.
Dit is wat de roze snack precies is.
@monicageuze Tursu van de mama van @Yagmur Kesen 🥺❤️
Knapperige Turşu sarma
De basis begint bij pekel. Koolbladeren krijgen een kort bad in warm water zodat de nerven meewerken en je ze makkelijk kunt oprollen. Daarna gaan ze in een mix van azijn, water en zout, die vaak wordt gekleurd door rode biet. Die biet geeft de felle tint, temt het zuur een beetje en maakt ‘m wat zoeter.
Het blad blijft buigzaam zonder slap te worden. De vulling wordt fijngesneden en kent allerlei varianten. Vaak vind je er tomaat, komkommer, paprika, augurk, bosui, veel peterselie en wat noot in terug. Het mengsel is vaak ziltig en flink zuur om alles fris te houden. Dan is het een kwestie van vullen, zijkanten instoppen en stevig oprollen.
@.rossross Turșu #recept #tursu #homemadefood #foodlover #ingelegdegroente
Turşu is een techniek
Turşu verdient los van de rolletjes ook aandacht. Het is de Turkse verzamelnaam voor ingelegde groente, van komkommer en wortel tot kool, bloemkool, groene tomaat en pittige pepers. Groenten gaan in een zoute pekel die knapperigheid bewaart en krijgen zuur mee van azijn of soms van langzame fermentatie.
Knoflook en laurier geven die herkenbare hartigheid zonder de groentesmaak te verstoppen. In Turkije staat turşu standaard naast de maaltijd. Het frist köfte op, snijdt door bonenstoof en pilav, geeft een dürüm pit en maakt een simpele lunch met simit en kaas meteen spannender. Leuk feitje: zelfs het turşu vocht wordt gedronken bij stevige kost, als oppepper.
Turşu sarma is het is het fotogenieke neefje van een eeuwenoude gewoonte om groente op smaak te bewaren. Plantaardig, koel en knapperig, maar stevig genoeg om echt te vullen. Perfect op een borreltafel, logisch in een mezze maaltijd en ideaal als meeneemlunch met yoghurt en dille.
Vandaag trending op sociale media, morgen vast onderdeel van de wekelijkse maaltijd als je het ons vraagt.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FAdobeStock_236287680.jpeg)