Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 20 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het verschil tussen vanillepasta en vanille-extract

Een paar druppels vanille-extract bij je koekjesdeeg of wat vanillepasta door een cakebeslag: vanille lijkt alles lekkerder te maken. Maar wat is toch het verschil tussen vanillepasta en vanille-extract? En wanneer gebruik je welke variant? Wij zochten het voor je uit!

Want een baksel zonder vanille is gewoon onaf.

Dit is het verschil tussen vanillepasta en vanille-extract

Elke fanatieke thuisbakker zal een potje vanillepasta of flesje vanille-extract in de voorraadkast hebben staan. Misschien zelfs beide, want vanille maakt je baksels gewoon echt lekkerder. Maar wat is het verschil tussen vanillepasta en vanille-extract? Eigenlijk is het heel makkelijk.

Vanillepasta wordt gemaakt van echte vanille en is wat dikker dan vanille-extract. Best logisch: het wordt namelijk gemaakt van vanille-extract maar daar wordt ook nog het merg van vanillestokjes aan toegevoegd. Gebruik je de pasta, dan zie je die typische miniscule vanillespikkels ook terug in het eindproduct.

Vanille-extract daarentegen is een geconcentreerde vloeistof die wordt gemaakt van echte vanille. Het is erg vloeibaar en mega sterk van smaak (doordat de vanille zo lang ‘trekt’, zit er in sommige extracten zelfs een beetje alcohol). Doordat het zo geconcentreerd is, heb je maar weinig nodig. Een theelepeltje is vaak al genoeg. Tip: je kunt vanille-extract ook gebruiken om vruchten in te marineren.

verschil tussen vanillepasta en vanille-extract stock pixabay
Bron: Pixabay

Wanneer gebruik je vanillepasta en wanneer vanille-extract?

Hoewel de twee ontzettend op elkaar lijken, hebben ze toch een kleine gebruiksaanwijzing. Staat er bijvoorbeeld in je bakrecept dat je vanillepasta moet gebruiken, houd je daar dan ook aan. Vanille-extract maakt je beslag toch iets wateriger en we weten: bakken is precisiewerk. Gebruik daarnaast ook altijd vanillepasta als je een crème of ander pudding-achtig dessert maakt. Met vanillepasta krijg je namelijk die typische zwarte vanillestipjes in het eindproduct.

Wil je iets vloeibaars een vanillesmaak geven? Gebruik dan vanille-extract. Gebruik het bijvoorbeeld door je ijs, om fruit in te marineren, door je warme chocolademelk of geef ‘t eens een hartige toepassing in een marinade voor vlees. Tip: heb je een óntzettend stinkende koelkast? Je kunt een paar druppels vanille-extract op een watje doen en achterin je koelkast leggen. Ruikt ‘t elke keer als je hem opentrekt alsof je huisgenoot koekjes aan het bakken is.

Ales over vanille-extract, vanillesuiker en vanille essence

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.