Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 19 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

ChatGPT in de keuken: vraag ‘m eens wat je met die ingrediënten in je koelkast moet doen

Vanavond wéér bedenken wat je gaat eten? Soms heb je geen zin om het creatieve brein uit te hangen of heb je gewoon geen inspiratie. Welnu: AI is de leus. Begroet ChatGPT in de keuken, het is de souschef die niet in de weg staat. Hij schudt recepten uit z’n mouw die precies zijn aangepast op jouw wensen.

Enige dat jij nog hoeft te doen is te koken, dat kan ‘ie helaas nog niet.

ChatGPT in de keuken

Toen we voor het eerst over AI en daarmee ChatGPT hoorden, stonden we niet per se te springen. Want een ‘robot’ die voor ons gaat schrijven? Dat kan niet veel goeds beloven. Tot we de voordelen ervan ondervonden. Want naast dat ChatGPT in één keer je sinterklaasgedichten eruit rolt, helpt ‘ie je ook een handje in de keuken. En dat is helemaal ideaal.

Tip: het is wel noodzakelijk de recepten die ChatGPT je geeft eventjes te checken op logica. Soms laat ‘ie je eerst de vis bakken en daarna pas de rest van het 30 minuten durende gerecht maken. Dan is je vis alweer koud. Ben je een gevorderde hobbykok? Dan kun je je AI sous ook aangeven wat voor soort recept je wilt (makkelijk, middel, lastig) en welke keuken je wilt koken. Echt: je kunt ‘t zo gek niet bedenken of hij kan het bedenken. ChatGPT in de keuken is zo gek nog niet.

chatgpt in de keuken schermafbeelding
Bron: ChatGPT

ChatGPT gebruiken als je geen inspiratie hebt

Heb je een paar ingrediënten in de koelkast liggen die op moeten, maar vind je het lastig om te bedenken wat je hiermee kunt maken? Vraag ‘t je AI keukenrobot. ChatGPT in de keuken is namelijk een aanwinst. Ook als je improviseren in de keuken gewoon lastig vindt, kun je ‘m om tips vragen.

Het is hierbij wel belangrijk hoe je formuleert. Vraag niet: “Wat moet ik met zalm, courgette en aardappels?”, want dan krijg je een vrij onsamenhangend, niet lekker resultaat. Vermeld in plaats daarvan wat je nog meer in huis hebt, of je op zoek bent naar een ontbijt-, lunch- of diner recept en wat de bereidingstijd mag zijn.

Je kunt ook zeggen welke middelen je wilt gebruiken (wel of geen oven) en wat voor keuken je graag kookt. Dieetwensen? Zelfs daar kan sous GPT in tegemoetkomen. Belangrijkste is dat je duidelijk en uitgebreid formuleert, net zoals je bij een menselijk hulpje in de keuken zou doen.

7 x ingeblikte etenswaren die in je voorraadkast moeten staan

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.