Redactie
Redactie Inspiratie 28 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Vergeet de kontjes niet: deze uiteinden van groenten kun je eten

Meestal snijden we het er van af: de uiteinden van de groenten. Maar wist je dat er heel veel soorten zijn waarbij je deze ‘kontjes’ gewoon kunt opeten en lekker kunt bereiden?

Wortel
De groene toppen van de boswortel hebben een licht bittere smaak en zijn erg lekker om in salades of door een soep te doen. Deze toppen zitten vol met vitaminen en mineralen en het is eigenlijk zonde om ze weg te gooien. Op The Kitchn staan een aantal tips over het gebruik hiervan.

Venkel
De blaadjes of steeltjes van de venkel kun je ook gewoon eten. Een ideale garnering voor je (venkel)gerecht, maar ook erg lekker voor andere salades of bereidingen. In Kopenhagen at Culy’s Monique ooit venkelijs, gegarneerd met venkelgroen. Deze fijne blaadjes smaken anijsachtig en een beetje naar zoethout.

Bron: Flickr

Bosui
Eigenlijk zijn bosuitjes de uiteinden van een nog onvolgroeide geboste ui. Dus deze groente past ook wel in dit rijtje. Natuurlijk weten we allang dat we dit kunnen eten; er zijn ontelbare manieren om bosuitjes te gebruiken.

Bieten en koolraap
Ook van deze twee kun je de groene blaadjes eten. Als ze nog maar net beginnen te groeien, zijn de blaadjes nog teer en licht van smaak. Maar haal je ze er later vanaf, dan zijn ze inmiddels groot geworden en kun je er heerlijke gerechten mee maken. Blancheer de blaadjes kort en doe ze dan in een ijswater, zo gaat de smaak niet verloren.

Bron: Flickr

Broccoli, bloemkool en spruitjes
De stronk van de broccoli en de bloemkool kun je ook gewoon eten. De stronk waar de spruitjes aan groeien is eigenlijk precies hetzelfde en is gewoon eetbaar. Het lekkerste is om deze stronkjes te sauteren of er lekkere soep van te maken.

Radijs
Radijsjes zijn zelf een beetje pittig, en de blaadjes hebben net zo’n fijne smaak. Ze hebben een beetje een ruwe structuur en zijn heerlijk door salades. Ook een goed idee: maak er pesto van! Gebruik in plaats van basilicum de bladeren van de radijs, dit geeft je pesto een heerlijk pittige smaak. Ook deze bladeren zijn lekker om te sauteren met wat knoflook.

Bron: Flickr

Koolrabi
De blaadjes van de koolrabi kun je prima eten. Snijd ze fijn en verwerk ze in een salade of bak de blaadjes alsof je boerenkool bakt. Ook lekker in een stamppot!

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.