Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Waarom zit er áltijd een veertje in je doos met eieren: is dat toeval of pure marketing?  

Bij het openen van een doosje eieren tref je negen van de tien keer een veertje aan. Is dat charmant, een klein beetje vies of vooral: één grote marketingtruc? Tijd om die materie eens uit te pluizen.

Een veertje bij de eieren: een slimme move?

Vanuit marketingstandpunt is een veertje best een slimme move. In het beste geval roept het immers associaties op met een zonnig, vredig boerderijtje. Zo eentje waarbij kippen gezellig zitten te kakelen en waarbij ze alle ruimte hebben om vrij te bewegen.

Dat beeld is heel anders dan hoe veel van onze supermarkteieren in realiteit worden geproduceerd. Want doe je daar ook maar een beetje onderzoek naar, dan kom je al gauw uit bij een situatie waarin kippen in extreem krappe batterijkooien worden gehouden. Een A4’tje aan oppervlakte per kip zou niet eens een uitzonderlijke situatie zijn. Dat producenten er baat bij hebben om dat beeld de wereld uit te helpen – bijvoorbeeld door het toevoegen van zo’n veertje – lijkt ons schrijnend genoeg best logisch.

Zoek niet verder: 15x de beste recepten met ei – van eiersalade tot gevulde eieren

De realiteit ziet er anders uit

Maar hoe aannemelijk bovenstaande theorie ook klinkt, zowat elke bron spreekt tegen dat het veertje een bewuste marketingstunt zou zijn. De aanwezigheid ervan zou simpelweg te maken hebben met de manier waarop de eieren worden ingepakt – zie het als een onbedoeld bijproduct.

Inderdaad: wanneer eieren worden verzameld voor verpakking blijven er eenvoudigweg regelmatig veertjes aan de eieren hangen. Industriële verpakkingsbedrijven maken de eieren dan wel grondig schoon, ook na zo’n reinigingsbuurt blijven er soms alsnog veertjes aanwezig op de eieren. Dat heeft overigens geen enkele invloed op de kwaliteit ervan. De veertjes zijn dus geen teken indicatie van een niet-geïndustrialiseerde productie, maar zeker ook niet van een gebrek aan versheid.

Eieren
Bron: Unsplash

Hier kun je op letten bij het kopen van eieren

In feite zegt zo’n veertje dus zo goed als niets. Waar je dan wel op kunt letten bij het kopen van je eitjes?

  • Kies waar mogelijk voor biologische eieren en anders voor vrije-uitloopeieren in plaats van scharreleieren. Die laatste hebben immers geen toegang tot de buitenlucht, vrije-uitloopkippen wel.
  • Bovenstaand onderscheid wordt geregistreerd via een code op het ei. Dat begint altijd met cijfer 0, 1, 2 of 3 waarbij 0 staat voor biologisch, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharrel en 3 voor kooikippen. Wil je eieren van kippen die in goede omstandigheden hebben geleefd, ga dan voor 0 of 1.
  • Qua smaak doe je er goed aan om je eieren zo vers mogelijk te scoren. Check dus altijd de houdbaarheidsdatum en kies het meest verse exemplaar uit.
  • Zoek eens uit of er een alternatief is voor supermarkteieren. Misschien heeft je tante met kippen wel wat extra eitjes (”ruilen voor een bananenbrood?”), misschien zijn ze wel extra vers op de markt of misschien zit er een boerderijtje in de buurt. Allemaal het uitdokteren waard.
Sojasaus-eieren / ramen egg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste recepten met eieren

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.