Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 31 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen Madagascar vanille en Tahitiaanse vanille?

Vanille is wereldwijd één van de meeste geliefde specerijen. Er zijn alleen ongelofelijk veel verschillende vanillesoorten. Wat is nou precies het verschil en waar gebruik je ze voor?

Vanille is een bekend ingrediënt in desserts en baksels, maar ook in hartige gerechten (of smoothies) is het een populaire toevoeging. Als we het over vanille hebben, dan hebben we het over meer dan 150 vanille soorten in de wereld. Wow!

Er zijn drie bekende vanillesoorten die we vandaag voor je uitlichten: Mexicaanse vanille, Madagascar (bourbon) vanille en Tahitiaanse vanille.

Ook interessant: Dit is waarom vanille zo duur is 

Tahitiaanse vanillesoorten

In de Grote Oceaan bevindt zich een eiland dat ‘Vanilla Island‘ wordt genoemd. Het klinkt sprookjesachtig, maar dit eiland bestaat écht. Maar liefst 80% van de vanille uit Tahiti wordt namelijk op dit eiland geproduceerd. De vanille wordt met de hand bevrucht en na negen maanden geoogst.

Deze vanillesoort heeft haar smaak te danken aan het tropische klimaat van Tahiti. Je kunt er karamel, anijs en chocola in herkennen.

De vanille is subtiel van smaak en heerlijk met de bovenstaande aroma’s. Het is een populair ingrediënt bij zoete gerechten.

Mexicaanse vanillesoorten

Mexicaanse vanille komt officieel uit Veracruz. De vanilleorchidee wordt door bijen bevrucht. Nadat de plant sterft, worden de peulen geoogst. Deze worden hierna gedroogd en gefermenteerd.

Naast een lichte rooksmaak, bevat deze vanillesoort aroma’s zoals onder andere kaneel, chili, rozijnen, sesam en zwarte peper. Een echte smaaksensatie dus!

Deze soort is een populair ingrediënt in gerechten met warme specerijen, zowel hartig als zoet.

Madagascar (bourbon) vanille

Deze vanillesoort komt van dezelfde plant als de Mexicaanse variant. Het grote verschil is, dat de bourbon variant met de hand wordt bevrucht (net als de Tahitiaanse vanille). Deze soort heeft haar naam te danken aan de plek waar het wordt geteeld: Ile de Bourbon. 

Madagascar vanille lijkt qua smaak heel erg op de variant uit Mexico, maar is iets sterker. De smaak is wat meer hooi-achtig en verder spicy en romig.

Voor gerechten waar de smaak van vanille de boventoon heeft, is deze variant perfect. Maar ook is deze vanillesoort een populair ingrediënt om vis en schaaldieren mee op smaak te brengen.

Meer over vanille:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.