Redactie
Redactie Inspiratie 8 mrt 2013
Leestijd: 3 minuten

Van fuet tot Serrano: alles over Spaanse worst & ham

Spanje is een land vol culinaire schatten waarvan de hammen en worsten de wereld rond geroemd worden. Hoewel de meesten het verschil tussen een Spaanse worst en een Italiaanse salami wel kennen, vergeten we toch vaak wat precies Pata Negra of Jamon Iberico is.

De Culy redactie besloot dat het tijd werd om de verwarring weg te nemen en legt je haarfijn uit wat het verschil is tussen de bekendste Spaanse hammen, worsten en salami’s. Benieuwd naar het verschil tussen de Italiaanse varianten? Kijk dan hier.

Jamón

Jamón (spreek je uit als ‘gamón’) is Spaans voor ‘ham’, het is dus niets meer of minder dan ham, welke kan variëren van de gewone gekookte variant, tot de bijzondere Pata Negra.

Jamón Serrano

Eén van de bekendste (Spaanse) hammen is toch wel de Jamón Serrano, beter bekend als Serranoham. Deze ham wordt gemaakt van witte varkens, welke worden gevoed met graan en maïs. Serranoham wordt ongeveer negen maanden gerijpt, is in vergelijking met andere gedroogde hammen vrij mager en heeft een milde, warme smaak.

Pata Negra 

De koning onder de hammen is duidelijk de bekende Pata Negra. Deze hamsoort wordt gemaakt van het zogenaamde Iberico varken. Een zwart ras (Pata Negra betekent zwarte poot), dat leeft op de grens met Portugal en Spanje (Spanje & Portugal vormen samen het Ibirisch Schiereiland).

iberico

De term Pata Negra is dus eigenlijk meer een aanduiding van het soort varken, dan van de ham. Zo zijn er verschillende soorten waarvan de Jamón Iberico en Jamón Iberico de Bellota de bekendsten zijn. De eerste heeft een wat rijkere en vollere smaak dan de Serranoham en is perfect al lekkerborrelhapje, deze vind je in veel speciaalzaken, slagers en supermarkten.

Jamón Iberico de Bellota is de befaamde, vaak extreem dure, gedroogde Spaanse ham. Deze varkens leven op een strict dieet van eikeltjes wat zorgt voor hun intense en complexe smaak. Vind je een ham met het keurmerk ‘Bellota’? Dan weet je dat je goed zit, dit is namelijk het keurmerk wat aangeeft dat de varkens gevoed zijn met eikels.

Lomo Iberico

Een andere veel voorkomende soort is de Lomo. Dit lijkt op ham, maar is gedroogde Varkenshaas en heeft een stuk minder rijke smaak. Deze worst is veelal een stuk goedkoper dan de hammen, maar doet zeker niet onder.

lomo

Chorizo

Inmiddels wordt de Spaanse chorizo (ofwel ‘Tjorizzo’, inclusief Spaanse slis-S) zo goed als overal verkocht. Deze salami is lekker kruidig en heeft een kenmerkend rode kleur door de toevoeging van paprikapoeder.

Chorizo is heerlijk om zo te eten, maar ook een fijne smaakmaker door gerechten als bijvoorbeeld paëlla en stoofpotten.

Fuet

Fuet is dunnere soort salami welke typerend is voor Catalonië. De smaak is zacht en soms zelfs een beetje zoetig door het jonge drogingsproces.

fuet

Wij kopen onze favoriete Spaanse vleeswaren hier:

– Spanish Harlem op de Cronjéstraat, Haarlem

– Ibericus op de Haarlemmerstraat, Amsterdam

– Caulils op de Haarlemmerstraat, Amsterdam

– Hollandaluz op de Haarlemmerstraat, Amsterdam

– Sligro (helaas wel alleen toegankelijk met een Sligro-pas)

– El Quijote, Eindhoven

– Op de markt

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.