Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 2 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit is de beste manier om de vaatwasser in te laden 
(voor de schoonste vaat óóit)

De vaatwasser inruimen. Niet de leukste taak, maar gelukkig heb je er eentje (want, afwassen..) Ook wel vaker ruzie gehad met je huisgenoot over welke inruim-methode nou de meest ideale is om je vaat crystal clear te krijgen? Met deze methode garanderen wij rust en reinheid in de keuken.

Om nou voor eens en voor altijd te starten met een schone lei (en een écht schone vaat) hebben wij de volgende tips & tricks voor je op een rijtje gezet voor het inruimen van de vaatwasser. Maak er vooral gebruik van!

Ho, stop, halt: dit zijn dingen die níét in de vaatwasser kunnen

1.   Vooraf afspoelen? Overbodige zet!

Deze eerste tip is er meteen al eentje die je doet verbazen. Waarschijnlijk doen we er allemaal aan mee: het afspoelen van je vaat voordat het de machine ingaat. En laat dat nou net een tijdrovend (en niet zo’n frisse) handeling zijn.

Want wat blijkt? Heb jij een vaatwasser die nog geen 10 jaar oud is, dan ben je ervan verzekerd dat het apparaat voldoende warmte en waterkracht-capaciteit heeft om zelfs opgedroogde etensresten te verwijderen tijdens het spoelprogramma! Winning!

Verwijder vooraf wel altijd eventjes de grotere eetrestjes, deze kunnen de boel alsnog verstoppen. En heb je een oudere spoelvriend? Blijf dan toch maar even doorgaan met het vooraf afspoelen…

2.   Doseren kan je leren

Lekker veel zeep gebruiken zorgt voor een schoon gevoel. Maar niet voor je vaat! Zorg dat je doseert in het toevoegen van wasmiddel in je machine, houd je aan de aangegeven hoeveelheid die je terugvindt op de verpakking.

Bij overmatige toevoeging van het schoonmaak-goedje werkt het juist averechts: het werkt de finish-reinigende werking tegen, waardoor je vaat er niet optimaal schoon uit zal komen. Een veelgemaakte fout, maar die maak je vanaf nu niet meer!

Doseer trouwens ook in het te volproppen van je vaatwasser. Wanneer je deze te vol stouwt, komt het water (en schoonmaakmiddel) niet bij elk voorwerp. We maken ons er allemaal schuldig aan, we know. Die laatste bordjes kunnen ook vast met het volgende programma mee.

Wist je dit al? Zo krijg je een snijplank écht brandschoon

3.   Zet breekbare of andere fragiele vaat zo hoog mogelijk

Dat ene mooie glas met gouden randje, of dat kunststof bakje dat je dagelijks gebruikt. Die wil je zeker niet gebroken of gesmolten uit de vaatwasser plukken na een wasbeurt. Zorg er daarom voor dat deze kwetsbare objecten zo hoog mogelijk in je vaatwasmachine worden ingeruimd.

Bovenin je vaatwasser is de warmte namelijk het laagst én het water sproeit er minder hard dan onderin de machine. Reden genoeg om je pareltjes hoog op hun troon (in het rekje) te plaatsen.

4.   Duw de lades met liefde naar binnen

Lekker makkelijk. Je hebt net de vaatwasser ingeruimd en duwt met de machinedeur de lades mee naar binnen toe. Nah-ah, vanaf nu niet meer!

Je kunt op deze manier schade veroorzaken aan zowel de lades als de deur, waardoor je gewaardeerde apparaat zomaar stuk kan gaan.

Duw dus vóórdat je de machine dichtmaakt de lades even netjes naar binnen toe en zorg dat er niks uitsteekt. Dat is pas lief zijn voor je onmisbare vriend.

5.   Inladen doe je van achteren naar voren

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk bij het inruimen. Laad je vaatwerk van achteren naar voren in. Dat bespaart je een hoop gestuntel.

En mocht je het nog niet doen: zet de bovenkant (vieze kant) van de borden altijd met het gezicht naar het midden van de machine toe. Daar komt de sproeiarm het beste bij.

Niet vergeten: Waarom je altijd een schaaltje azijn in je vaatwasser moet zetten

6.   Kom uit je comfort zone: sta open voor de ‘bestekmelange’

Oei, maak jij je er ook schuldig aan? Alle messen bij de messen en vorken bij de vorken in het bestekbakje, geen uitzondering mogelijk. Misschien wel als wij je vertellen dat je bestek vele malen beter schoon wordt als je ze niet rangschikt maar lekker mixt!

Dit komt doordat het water en schoonmaakmiddel niet bij elk bestekje komt als deze ‘in elkaar’ staan. Werk dus lekker van hoog naar laag en alles daartussenin, dat werpt zijn vruchten af.

7.     Let the water flow

Onhandig: een groot voorwerp onderin de machine leggen, waardoor deze brandschoon wordt, maar de sproeiarm niet bij de rest van het servies kan komen. Voorkom blokkades bij het inruimen van je vaatwasser, dat is zonde van die spoelbeurt.

Plaats ook altijd je servies in de daarvoor bestemde rekjes en mocht je twijfelen of het steady staat: rammel even met de lades (nee, niet te hard) om te zien of niks in elkaar valt. Zo niet, dan is je vaat klaar voor de douchebeurt!

Meer over opruimen en schoonmaken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.