Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 2 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Ho, stop, halt: dit zijn dingen die níét in de vaatwasser kunnen

Een vaatwasser in de keuken is toch wel een fijne luxe. Het is lekker makkelijk en scheelt veel tijd. We stoppen er dan ook het liefste al onze keukenspullen in. Deurtje dicht en gaan met die banaan. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet in de vaatwasser kunt doen.

Net zoals dat je niet alle kleren in de droger kunt stoppen (denk aan je mooie wollen trui!), kun je ook niet al je pannen en ander keukengerei in de vaatwasser stoppen. Daarom hebben wij een lijstje voor je gemaakt met items die je beter met de hand kunt afwassen.

Gietijzer

Alle keukenbenodigdheden van gietijzer kun je maar beter met de hand afwassen. Ze vereisen iets meer onderhoud dan normaal en moet voorzichtig worden schoongemaakt.

Gietijzeren pan

Zacht en hard plastic

Sommige plastic bakken kunnen wel in de vaatwasser. Vaak staat onderop het bakje of het wel of niet mag. Zorg er in ieder geval voor dat deze bakjes in het bovenste rek staan.

Scherpe messen

Het gaat hier niet over bestek, maar echte grote scherpe messen. Deze messen slijten veel sneller als je ze in de vaatwasser stopt. Was ze af met de hand en droog ze af met een theedoek, dan blijven ze scherp.

Pannen met anti-aanbaklaag

Vaak staat er op de verpakking of een pan wel of niet in de vaatwasser mag, dus bekijk dat van tevoren even. Maar over het algemeen kan je pannen met een anti-aanbaklaag beter met de hand afwassen. Zo voorkom je dat deze laag beschadigt en daardoor z’n functie verliest.

Schoonmaakhack: zo maak je een pan met anti-aanbaklaag schoon

Koperen pannen

Door de vaatwasser kan de kleur van deze pannen vervagen. En dat is nou juist de charme van deze koperen pannen.

Houten gerei

Sommige houten lepels kunnen wel in de vaatwasser. Wellicht staat er op de verpakking van het gerei of het wel of niet in de vaatwasser kan. Het kan namelijk zijn dat het hout kromtrekt of z’n afwerking verliest.

Houten lepels

Wegwerp aluminium

Het kan zijn dat er zwarte vlekken op het aluminium item komen, maar deze vlekken kunnen ook op de andere spullen komen die in de vaatwasser zitten. Als het wegwerp is, kun je het ook beter meteen weggooien.

Kristal

Deze is wat voor de hand liggend, maar moet toch even worden genoemd. Door de hitte van de vaatwasser en het wasmiddel kan het kristal worden beschadigd. Het kunnen barsten ontstaan of gewoon breken. Dat is heel makkelijk te voorkomen door je waardevolle (kristallen) spullen met de hand af te wassen.

Whisky glas van kristal

Goudkleurig servies

Goudkleurig of verguld servies kan beter niet in de vaatwasser worden gestopt. Het wasmiddel en de hitte van de vaatwasser kunnen het gouden laagje van het servies afhalen. Voorkom dit door het met de hand af te wassen. Dit geldt eigenlijk ook voor zilverkleurig servies, maar alleen als het een zilveren laagje is.

Keramiek

Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.

Keramiek servies

Thermoskan/beker

Het lijkt een item wat je makkelijk even in de vaatwasser kan stoppen, maar toch kan je dit beter niet doen. De kans is groot dat er water tussen de buiten- en binnenlaag komt.

Alles met kleefmiddel

De lijmlaag van een etiket kan de vaatwasser verstoppen en beschadigen. Haal de labels eerst van de items af voordat je het in de vaatwasser doet of was het af met de hand.

etiketten verwijderen

 

Aluminium items

Ondanks dat je de meeste aluminium pannen en potten gewoon in de vaatwasser doet, is het beter om even te kijken bij de leverancier of dit ook daadwerkelijk kan. Door de vaatwasser kunnen deze items verkleuren en zelfs roesten.

Meer handige keuken tips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

The Kitchn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.