Dit trucje geeft je quiche de ultieme crispy aardappelkorst (de upside down quiche)
De zoete upside down cheesecake was afgelopen jaar de lieveling van menig feed. Een makkelijke no bake met koekjeskorst die je omdraaide voor een perfect tafelmoment. Dit najaar krijgt dat idee een hartige draai die veel logischer smaakt dan je denkt. Noem het een quiche die begint met aardappel en eindigt met applaus aan de brunchtafel. Beloofd.
De basis is niet geraspte aardappel zoals je misschien denkt. Nee, het is veel makkelijker. Je werkt met krieltjes. Kook ze bijna gaar tot een vork er net in glijdt. Giet af en laat even drogen in de pan zodat het oppervlak mat wordt.
@livs.table Ham, mushroom and cheese potato quiche One thing I hate 👉🏼 waste. So here is my ham, mushroom and cheese quiche using potatoes as the base. This is such a good swap for the classic so save this recipe and give it a go! Ingredients 4 large potatoes, boiled until cut in half 6 eggs 3/4 cup milk 1/2 cup greek yoghurt 1 cup cheese, grated 3 spring onions 3 large button mushrooms, cooked in olive oil on hight heat. 150g good quality ham (or bacon) Boil the potatoes until fork tender. Meanwhile, heat a drizzle of olive oil in a large pan on high heat. Slice and cook the mushrooms until browned, then set aside to cool. Once the potatoes are softened, place into a cake or quiche tin and use the bottom of a glass to squish them into the base. Spray generously with olive oil and bake in the oven for 30 minutes or until browned and crispy. Set aside to cool slightly. In a large bowl, combine the eggs, milk, yoghurt and whisk well. Add the sliced spring onions, grated cheese, cooked mushrooms, sliced ham (reserving some for on top) and mix until combined. Season with salt and pepper. Pour the egg mixture into the tin. Top with remaining ingredients and place back in the oven for 45-50 minutes or until set (this will depend on how deep your cake tin is so keep checking). Allow to cool slightly before slicing and serving. #quiche #nofoodwaste #eggs #australianeggs #quicherecipe @Australian Eggs
Korst van aardappel
Vet een hoge springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel de krieltjes in de vorm en druk ze plat met een glas of stamper tot de hele bodem en zijkant bedekt zijn. Druppel er olie over, strooi zout en peper over de aardappels en bak tot deze goud en knapperig is.
De Upside-Down Cheesecake: dit is waarom je cheesecake voortaan andersom wil bakken
Je krijgt een stevige laag die doet denken aan smashed potatoes, alleen dan als schaal voor je vulling. Laat kort afkoelen zodat de korst stabiel blijft.
De vulling is vertrouwde quichetechniek. Klop eieren met room tot een glad mengsel en breng royaal op smaak. Gebruik groente die je eerst even bakt of laat uitlekken, zodat er geen extra vocht in de vorm loopt.
Upside down quiche met groentes
En zoals bij een gewone quiche kun je hier letterlijk alles voor gebruiken. Prei die net glanst, spinazie die je uitknijpt, paddenstoelen die hun damp kwijt zijn of maar net wat je in de koelkast hebt liggen. Giet het eimengsel in de aardappelkorst en bak tot het midden nog net meegeeft. Laat daarna rusten.
Leg een schaal op de vorm en keer in één keer om. Trek het papier los en zie hoe de aardappel nu boven ligt, goud en crisp, met daaronder een romige hartige laag.
Het leuke aan deze omgekeerde quiche is hoe makkelijk je met smaken kunt spelen. Naast groentes kun je ook vis toeveogen. Zalm met dille en citroen is fris en zacht. Spinazie met feta en nootmuskaat is klassiek en krachtig. Overigens kun je dit ook – nee- juíst het hele jaar eten.
Met de seizoenen mee
In het voorjaar past groene asperge met geitenkaas en een beetje citroenrasp. Serveer lauwwarm met een groene salade. De knapperige aardappel geeft bite, de vulling geeft comfort en samen voelt het als een trend die meer is dan een camera momentje.
De upside down quiche is zo’n gerecht dat je een keer maakt en daarna blijft terugkomen. Perfect voor brunch, makkelijk voor doordeweeks en feestelijk genoeg voor een etentje.
@chefdwightsmith Smashed Potato Quiche!! This was a super fun spin on a classic quiche. The potato crust actually worked really well. If you haven’t made a quiche in a while consider this your sign. All you really need is some locally made dairy, eggs, potatoes and whatever ingredients you like. Have fun with this one but of course I’ve left directions for my version below!! ⬇️ Recipe: 2 lbs boiled yellow potatoes 1 cup local milk 1/2 cup local 35% Cream 6 whole eggs 1 cup diced ham 1 cup sliced cherry tomatoes 2 cups cleaned spinach 1 scotch bonnet pepper or jalapeno sliced thinly (optional) 1 cup grated local mozzarella 3 tablespoons salt – 2 for the water to cook the potatoes and 1 for the egg and milk mixture 1 tablespoon black pepper 2 tablespoons chopped chives 2 tablespoons local salted butter Method, 1. Add your potatoes to a large stock pot and fill with cold water. Add salt and allow to boil until fork tender. Once ready strain water and allow to cool for a few minutes 2. Preheat oven to 350°F 3. Grease a large cake tin thoroughly with butter and add your now cooled boiled potatoes. 4. Using the back of a cup gently press down on the potatoes to form your crust. 5. Add spinach, diced ham, and tomatoes 6. In a large bowl whisk together milk, cream and eggs. Then carefully pour this into your shell. 7. Top this with a sprinkle of salt and pepper, hot pepper slices, and mozzarella. 8. Place this on top of a baking sheet and bake on the middle rack for 45-50 minutes. 9. Remove from oven and let cool for 10 minutes before slicing. 10. Finish with chopped chives and enjoy. #inspiredbydairy #easyrecipes @Ontario Dairy
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F11%2Fsmashed-potatoes-thais-7.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FQuiche_met_broccoli_en_zalm_2_nieuw.jpg)