Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Trend: sushi zónder sushirijst

Rozen zijn rood en sushirijst is wit… dacht je. Want steeds vaker zien we sushi met andere soorten rijst dan de bekende witte sushirijst. Hoe zit dat?

Al eerder spotten we sushi met bruine rijst – genmai – bij de vestigingen van Albert Heijn die een Sushi Daily corner hebben.

Ook zien we steeds vaker dat rijst wordt vervangen door quinoa, of zelfs compleet wordt weggelaten. Soms wordt gepureerde avocado, yoghurt of roomkaas gebruikt als alternatief voor rijst, omdat dat net zo goed plakt.

Ook een vervanger – en een slimme bovendien – is bloemkoolrijst. Dat betekent: sushi met minder koolhydraten én nog een extra portie groente binnen ook! Je moeder zal trots op je zijn.

sushi zonder rijst

Hoe smaakt sushi zonder sushirijst?

Sushirijst in de ban; waarom? Het past natuurlijk helemaal in de hype van koolhydraatarm eten en in het populaire Paleo-dieet. Want sushirijst wordt op smaak gebracht met suiker (naast rijstazijn).

Ook zitten er veel geraffineerde koolhydraten in, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog schiet en je ook sneller weer trek krijgt.

sushi bruine rijst

Bruine rijst

En het moet gezegd worden: sushi met bruine rijst is misschien even wennen, maar evengoed zeer smakelijk. Bovendien zit je er langer vol van, wat het toch een stukje gezonder maakt dan witte rijst. Fijn als je even rustig aan wil doen, maar je geliefde sushi toch niet kunt missen.

Sushi met quinoa is voor de mensen die van de structuur van quinoa houden een goede vervanger voor sushirijst. Bovendien is quinoa net wat makkelijker te bereiden dan sushirijst, dus die maak je makkelijker (en sneller!) zelf.

Zelf sushi maken zonder rijst?

Op Uit Pauline’s Keuken staat een makkelijk recept voor sushi van quinoa, die je handig mee kunt nemen als lunch.

Of probeer de variant met bloemkoolrijst, gevuld met kiemen van broccoli, komkommer, avocado en pittige mayo. Gek op avocado? Maak dan deze rijsloze sushi, met véél avocado, zalm, omelet en komkommer.

En uiteraard kun je de grote vervangtruc ook toepassen op je sushi bowl. Eet smakelijk!

sushi quinoa

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.