3 x lekker pompoenbier voor Halloween

Pompoenbier (Pumpkin Ale) wordt in Amerika volop gebrouwen in de aanloop naar Halloween. In Nederland zien we ook steeds vaker pompoenbier terugkomen in de schappen van de slijter. Én er is zelfs pompoenbier van Nederlandse makelij.

De eerste kolonisten in Amerika gebruikten vroeger al pompoen om bier van te kunnen brouwen. Tegenwoordig is dat niet meer zo gebruikelijk, behalve in de herfst. Veel brouwerijen storten zich op seizoensbieren en daarmee ook op pompoenbier, want dat drinkt zo lekker weg in de herfst.

Culy selecteerde drie pompoenbieren die je nog even voor Halloween in huis moet halen. Cheers!

Pompoenbier stock

Mashing Pumpkins 5.0 van Jopen

Jopen was de eerste Nederlandse brouwerij die een pompoenbiertje op de markt bracht. De naam is natuurlijk een knipoog naar The Smashing Pumpkins (goed gevonden!).

Ze maken dit bier al vijf jaar op een rij samen met de mannen van brouwerij SNAB. Mashing Pumpkins 5.0 is gebrouwen met pompoen en pumpkin spice en dit jaar is een nieuwe hopsoort toegevoegd: Eureka. Die heeft tonen van zwarte bes en mandarijn en is kruidig en harsig.

Dat levert een kruidig pompoenbier op met en lichte rooksmaak. Dit biertje schijnt iets bitterder te zijn dan de vorige jaargangen en dat klinkt goed, want pompoenbier kan van zichzelf wat zoet zijn. Ben je fan van bitter, dan weet je dat je deze dus moet hebben.

Jopen blijft maar met mooie specials en collabs komen! Nieuw binnen: Mashing Pumpkins 5.0, Get in the Sea! collab met Waen/Grateful Deaf/Hopcraft & Nuts for Chocolate collab met Odell! #jopenbier #craftbeer #speciaalbier #speciaalbierpakket #collaborationbrews

A photo posted by Drankenhandel Leiden (@drankenhandel_leiden) on

Saak van Pôhjala

Brouwerij Pôhjala in Estland maakt hele interessante bieren, waarvan Saak het pompoenbiertje is. Saak betekent trouwens ‘oogst’ in het Estisch. Weet je dat ook weer.

Aan dit bier zijn herfstkruiden als gember, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel toegevoegd.
Je ruikt gember, sinaasappelschil en nootmuskaat, opgevolgd door mout.

Je proeft een aardse zoetheid, maar hij heeft een zachte, romige body. Dit biertje is minder bitter dan het bier hierboven. Bonuspunten voor het mooie etiket.

SAAK – pumpkin ale 6.7% available end of this week

A photo posted by Põhjala pruulikoda (@pohjalabeer) on

Post Road Pumpkin Ale van Brooklyn Brewery

Er gaan tientallen kilo’s pompoenen in één batch van de Post Road Pumpkin Ale van Brooklyn Brewery. De brouwerij ontwikkelt hiermee een biertje met een warm pompoenaroma en een heldere afdronk. Om het bier te kruiden, wordt nootmuskaat toegevoegd.

Zou heel goed samengaan met ondermeer wortelen, macaroni met kaas, geroosterde kalkoen, mascarpone en meer van die stevige herfstkost.

??? #brooklynbrewery #postroadpumpkinale #beer #fall

A photo posted by Chelsea Craig (@che.craig) on

Check een goede lokale slijter voor deze bieren of bestel ze nog gauw via biernavigatie.nl.

Reageer op artikel:
3 x lekker pompoenbier voor Halloween
Sluiten