Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Trend: chocoladerepen met olijfolie

De combinatie olijfolie en chocolade is niet zo vreemd als -ie lijkt: we zagen al recepten voor chocoladetaart met olijfolie, chocolademousse met olijfolie, chocolade-ijs met olijfolie… maar de chocoladerepen met olijfolie bleven uit. Tot nu.

Hoe kan het dat deze twee ingrediënten zo ver van elkaar verwijderd lijken – het ene is zoet, het andere hartig – maar toch heel goed samen blijken te gaan? Misschien omdat ze beide zowel fruitige als pittige smaaktonen hebben. En dan doelen we uiteraard op pure chocolade van goede kwaliteit; olijfolie idem dito.

In chocoladerepen is olijfolie een handig ingrediënt, omdat het kan dienen als vervanger van de cacaoboter die in elke reep chocolade gaat (in puur wat minder dan melk en wit).

chocolade met olijfolie
Bron: K + M Extravirgin Chocolate

Antioxidanten

De Amerikaanse chef en restauranteigenaar Thomas Keller stortte zich ook in de wereld van de chocolade en wel samen met Armando Manni, een producent van olijfolie uit Toscane. Vijf jaar geleden ontdekten de mannen dat het toch wel bijzonder was dat zowel pure chocolade als olijfolie antioxidanten bevatten.

Een plan was geboren. Samen brengen de mannen nu ‘K + M Extravirgin Chocolate‘ op de (choco)markt: chocoladerepen mét olijfolie.

Er gaan uiteraard niet zomaar cacaobonen in deze reep: de bonen worden op een speciale manier behandeld, zodat de antioxidanten, die vaak sneuvelen tijdens dit proces, behouden blijven. De olijfolie wordt later toegevoegd en bevat ook antioxidanten. Er zit maar liefst 75 procent cacao in de reep, dus het is een stevige jongen, die in drie varianten verkrijgbaar is (helaas nog niet in Nederland).

Mast Brothers chocolade met olijfolie
Bron: &Klevering

Hierrr met die repen!

Ook de Mast Brothers – die wel vaker bijzondere ingrediënten toevoegen aan hun chocorepen – hebben al een reep pure chocolade met olijfolie in hun assortiment (in Nederland o.a. te koop bij &Klevering).

Nu maar hopen dat ook onze Nederlandse chocolademakers hiermee gaan experimenteren. Wij kunnen niet wachten…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.