Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom steeds meer foodies voor schapenmelk & geitenmelk gaan

IJs van geitenmelk, geitenyoghurt en zelfs chocolade gemaakt van schapenmelk: steeds vaker zien we dat voedselmakers gaan voor andere soorten dierlijke melk dan koemelk. Maar waarom eigenlijk?

In Londen liepen we onlangs tegen de supermooie chocoladerepen van Mast Brothers aan. Je kende ze misschien al. Opvallend is dat de broers ook chocoladerepen hebben gemaakt met schapenmelk en met geitenmelk.

Sterker nog: naar verluid zijn ze ook nog bezig met het ontwikkelen van een chocoladereep met buffelmelk en een versie met geroosterde melk.

Schapenmelk chocolade Mast Brothers

De Mast Brothers zijn niet het enige voedselbedrijf dat experimenteert met dierlijke melksoorten die anders zijn dan koemelk. Zo is ijs van geitenmelk de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Een beetje bioboer biedt dat wel aan. En Moois maakt bijvoorbeeld ijs van schapenmelk.

Melk als smaakmaker

Natuurlijk wordt koemelk steeds vaker vervangen door plantaardige melk, zoals sojamelk, amandelmelk en havermelk. Vegans leven erop en sommige mensen merken dat ze het beter kunnen verteren dan koemelk. Maar waarom zou je koemelk vervangen door andere dierlijke melksoorten?

De Mast Brothers verklaren in een artikel in de Financial Times dat ze werden geïnspireerd door de verschillende soorten melk die voor kaas worden gebruikt. Op die manier bekeken, brengen schapenmelk en geitenmelk weer andere smaaktonen naar voren in hun chocolade.

Klinkt logisch: geitenmelk is bijvoorbeeld wat zuurder dan koemelk en heeft een volle, karakteristieke smaak. En schapenmelk smaakt vol en zoet.

Koemelkallergie? Ga voor geitenmelkijs

IJs of yoghurt op basis van geitenmelk en schapenmelk zou niet zozeer anders smaken, maar is waarschijnlijk zo populair omdat veel mensen met een koemelkallergie deze producten wél kunnen eten. Er is minder overgevoeligheid voor allergie bij deze melksoorten. Zo zijn ze allebei lichter verteerbaar.

Maar let op: beide melksoorten bevatten wel gewoon lactose, dus als je lactose-intollerantie hebt, kun je ze beter skippen. Andere foodies kunnen gerust eens een stukje schapenmelk-chocolade proberen…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.