Redactie
Redactie Inspiratie 10 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Tof initiatief voor visliefhebbers: haal een vers visje bij je buren via Buurvissen

Normaliter eten we op maandag niet zo snel vis (je leest hier waarom). Maar sinds kort is er Buurvissen: een tof initiatief waarbij je elke maandag een vers visje kunt ophalen bij je buren.

Het werkt simpel. Iedere maandag zoekt Jan Woord, een echte Urkse visser, bij het krieken van de dag de beste vis uit op de veiling op Urk. Dit doet hij voor de beste restaurants van Amsterdam (zoals Rijsel), maar ook voor Buurvissen.

Hij fileert de vis en brengt ze dezelfde dag nog naar Amsterdam. En daar kan jij die lekkere Noordzee-vis ophalen bij iemand in jouw buurt – als je in Amsterdam woont, tenminste.

Bij je buurman bijvoorbeeld, want er zijn talloze mensen in onze hoofdstad waar je de vis kan ophalen. Je meldt je aan, zoekt iemand uit bij in de buurt en wacht op het mailtje dat je visje klaar ligt.

Een paar dagen van tevoren krijg je te horen wat de vis van die week is. En op maandag fiets, loop of rijd je naar je buren en haal je de vis op, die dezelfde ochtend dus nog van een kotter is gekomen.

Buurvissen

Culy ontdekt…

Culy testte het een keertje uit, en haalde een heerlijke kabeljauwfilet op bij buurman Freek. 1 minuutje fietsen, en de verse vis lag handig in een koelbox klaar voor de deur van de buren, met een lijstje namen waarop je die van jou kunt afstrepen. Hoe ideaal!

Niet veel later lag er een kabeljauw op de huid in onze keuken, maatje 5 om precies te zijn (dat staat voor de grootte van de kabeljauw; de joekels vallen in categorie 1 en maatje 6 is het kleinst). Daarvan sneden we twee mooie filets uit, van elk rond de 150 gram.

Lekker in de pan bakken in wat olijfolie, met een vers gemaakte ratatouille erbij volgens recept van Bart van Olphen. Smullen!

Ook proberen?

Buurvissen is er dus alleen in Amsterdam; voor een wekelijkse portie vis voor 2 personen (rond de 300 gram) betaal je €8,50. De eerste betaling doe je per iDEAL. Daarna betaal je door een automatische incasso op de weken dat je vis krijgt. Oja: het lekkerst is om ‘m meteen maandag of dinsdag te eten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.