Redactie
Redactie Inspiratie 15 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Taartdeeg van tevoren maken: zo doe je dat!

Of je nu een hartige of zoete taart wilt maken, het deeg zelf maken blijft doordeweeks tussen alle hectiek door lastig. Maak daarom het taartdeeg van tevoren en zorg met behulp van onderstaande tips dat het niet uitdroogt. Zo heb je any time heerlijk vers, zelfgemaakt deeg voor de heerlijkste (hartige) taarten.

Op zoek naar het perfecte recept? Klik dan hier voor zoet deeg (+ variaties) en hier voor hartig deeg.

Vries het deeg in

De makkelijkste (en naar ons idee fijnste) manier is je deeg in plasticfolie gewikkeld invriezen of in de koelkast bewaren. Zo heb je altijd een portie deeg en kan je altijd nog variëren wat betreft vorm, of zelfs de smaak aanpassen door kruiden of noten toe te voegen.

Deze methode vindt de Culy redactie het fijnst omdat deeg wat boter bevat meestal lastig is om uit te rollen (lees: wanneer je het in je vorm wilt leggen valt het ál-tijd uit elkaar). Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken. Ook handig dus wanneer je het deeg en de taart op dezelfde dag maakt, en het gewoon in één keer goed wilt doen.

Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.

deeg3
Bron: Flickr

Vries je ongebakken vormen in

Wil je het jezelf nog makkelijker maken wanneer je de taart daadwerkelijk gaat bakken? Maak dan het deeg van tevoren, vul je vorm ermee en bedek met plasticfolie. Vries het deeg met vorm en al in en wanneer je het nodig hebt hoef je ‘m alleen maar uit de vriezer te halen en te vullen. Ontdooien is niet nodig.

Pas wel op wanneer je een glazen vorm gebruikt en deze gelijk uit de vriezer in de oven zet. Hoewel het niet vaak gebeurt, bestaat er wel een kans dat de schaal zal breken door het grote verschil tussen koud en warm.

Vries de hele taart in

Hoewel het merendeel bang is dat de smaak en kwaliteit van de taart achteruit zullen gaan, zijn wij van mening dat het prima kan. Sterker nog, de kans is groot dat je het verschil niet eens zal proeven.

De truc is om ‘m niet eerst te ontdooien, maar regelrecht uit de vriezer in de oven te leggen. Pas op met taarten met bladgroenten en veel room, deze worden vaak erg waterig en krijgen een niet zo fijne structuur.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.