Redactie
Redactie Inspiratie 30 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Tips van De Groene Meisjes voor vegan uit eten gaan

Hoewel steeds meer restaurants goed weten om te gaan met dieetwensen, is het nog steeds niet altijd even makkelijk om buiten de deur vegan te eten. Wij schakelden de hulp in van De Groene Meisjes voor de ultieme tips voor vegan uit eten gaan. 

“Misschien ga je binnenkort uit eten met vrienden of je collega’s en zie je er nu al als een berg tegenop. Ondanks dat je je hebt voorgenomen je niets aan te trekken van de blikken of vragen van anderen, weet je misschien niet hoe je het praktisch moet aanpakken.

Geen zorgen, alles komt goed. Ook voor veganisten is uit eten gaan hartstikke leuk. En zeker met de volgende tips!”

Stap 1

Vraag degene die het etentje organiseert of er al een restaurant is gekozen. Als dit nog niet het geval is, kun jij een voorstel doen. Stel liever geen vegetarisch restaurant voor, want dat zou de mensen die graag vlees willen eten kunnen irriteren.

Kies voor een restaurant waarvan je weet dat zowel jij als een vleesliefhebber er goed kan eten. Een Aziatisch restaurant is in dit geval eigenlijk altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan Thais of Indiaas – bij dit soort restaurants kan bijna iedereen wel iets lekkers krijgen.

Mocht er nu toch al ergens gereserveerd zijn, vraag dan aan de organisator om welk restaurant het gaat. Duik het internet op en check de menukaart.

Stap 2

Bij het bekijken van de menukaart kom je misschien al wat opties tegen. Dat is gunstig, want zo hoef je niet eens om een aanpassing van je maaltijd te vragen. Mocht er op het eerste gezicht niks passends op de kaart staan, bel dan vast naar het restaurant en vraag of ze een speciale optie hebben voor veganisten.

Als dat niet het geval is, zou je de kaart nogmaals kunnen bekijken om te checken welke ingrediënten er zoal gebruikt worden. Je weet dan dat deze ingrediënten sowieso aanwezig zijn in de keuken.

Kies een paar ingrediënten uit (bijvoorbeeld rijst, groenten, aardappels en kokosmelk) en vraag of de chefkok hier iets voor jou van kan maken. Onze ervaring is dat een kok het vaak een leuke uitdaging vindt ook voor een veganist iets lekkers te maken.

Stap 3

Stel niet te hoge eisen. Verwacht niet dat ieder restaurant een veganistisch vijfgangendiner voor jou bereidt. Tenminste, niet als je daar niet van tevoren naar hebt gevraagd. Wij merken dat je soms een beetje flexibel moeten zijn.

Hoewel je als veganist net zoveel recht hebt op een lekkere maaltijd, kun je helaas (nog) niet verwachten dat ieder restaurant aan alle eisen voldoet. En heel soms, zoals wanneer je met een grote groep collega’s uit eten bent, moet je genoegen nemen met een beetje minder. Onze ervaring leert gelukkig dat dit vrijwel nooit voorkomt.

Stap 4

Bereid je van tevoren alvast voor op het feit dat collega’s vragen kunnen stellen. Zeker wanneer je ze nog niet zo goed kent of wanneer ze nog niet weten dat je veganistisch eet. Bedenk dat het vaak oprechte interesse of misschien gewoon pure nieuwsgierigheid is, geen kwade wil.

Mensen vinden het nou eenmaal leuk om te horen wat een ander eet en doet; daar is helemaal niks mis mee! Leg vriendelijk uit dat je sinds kort veganistisch eet en vertel in een paar zinnen wat dit inhoudt. Incasseer een grapje hier of daar en probeer vooral een gezellige avond te hebben.

Als je het dan toch nog niet ziet zitten om over je principes te praten, kun je het altijd nog anders oplossen. Een goede vriendin van ons eet haar leven lang al vegetarisch. Toen zij na 1376 pogingen opnieuw een collega tevergeefs probeerde uit te leggen waarom ze geen vlees at, besloot ze: vanaf nu zeg ik gewoon dat ik allergisch ben voor vlees. Gek genoeg vraagt dan niemand verder.

Meer weten over vegan eten? Kijk dan op de website van De Groene Meisjes of bestel hun boek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.