Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Van sushi-taco’s tot sushi-croissants: dit zijn 6 nieuwe sushi trends

De sushi-trein is haast niet meer bij te houden: de sushi trends worden nu bijna maandelijks gelanceerd. Soms met succes (de pokébowl bijvoorbeeld), soms met een woedende menigte met brandende fakkels tot gevolg. Zoals met de sushipizza. Leuk hoor, maar hoe éét je die?!

Na de sushirito (juist: een sushi-burrito), de sushibowl en de sushipizza is het nog lang niet uit met de pret. Sushi wordt erop los gekruist met onze favoriete snacks met de hoop om zo weer nieuwe sushitrends in gang te zetten. Culy signaleert de 6 meest verse sushi trends.

sushitrends
Bron: MOMO

De sushi-taco

Sushibar Mr. Miyagi in Australië maakt er een kunstwerk van: de sushi-taco. Zijn tacoschelpen zijn gemaakt van krokante nori en worden gevuld met alles wat je ook in je sushirolletje aan kunt treffen. Er is zelfs een creatie waar een paar gigantische poten van de softshellkrab uitsteken, gecoat in een jasje van tempura.

Andere sushitaco’s die we hebben gezien, worden meestal gemaakt met zachte norivellen. Best lastig om te eten, lijkt ons.

Restaurant MOMO in Amsterdam lijkt gelukkig wél knapperige taco’s te serveren: hun taco’s zijn mooi klein (lekker bite-size dus) en gevuld met sashimi van kreeft, zalm, tonijn en koningskrab.

De sushi-croissant

Mr. Holmes Bakehouse (in Amerika) bedacht de sushi-croissant, gevuld met zalm en wasabi. De creatie krijgt nu al veel kritiek in de pers want ja: gaat deze hybride niet een stapje te ver? De makers zelf beschrijven ‘m in ieder geval als “F***ing weird, but insanely delicious“.

De sushi-croissant wordt gemaakt van een driehoekige lap croissantdeeg waar een streepje wasabi op wordt gespoten. Daarop komt een stukje nori, ingemaakte gember en Noorse gerookte zalm.

Daarna wordt het croissantje opgerold en bestrooid met zout, sesamzaad en kleine stukjes zeewier. Daarna gaat ‘ie de oven in. Je krijgt er wat sojasaus bij om in te dippen.

Sushi op een stokje

Op diverse plekken vind je nu ook sushi op een stokje, dikwijls aangeduid als ‘de sushilolly’ (of sushilollipop). Het is in feite niks anders dan een stukje sushi, aan en stokje geprikt. Eet stiekem wel makkelijker dan met chopsticks en ziet er wel lollig uit op een (kinder-)feestje. Maar het voegt natuurlijk niks toe aan de smaak.

Sushi-burgers

Het lijkt wel een stilleven, zo op de foto hieronder. De sushiburger is er al even (anno 2016 werden de eerste gespot), maar lijkt nu toch echt toe te treden tot de Nederlandse wateren.

Op Sushifestival JOY in Utrecht waar we onlangs waren, zagen we ‘m in vele soorten en maten. Op een bao (steamed bun), al dan niet gekleurd met inktvisinkt of juist legergroen (van de groene thee?). Of gewoon op een hamburgerbroodje, met alle ingrediënten die je ook in een sushirolletje vindt.

Het moet gezegd: het mooist is ‘ie wel op een ‘broodje’ van sushirijst. Of dat ook het lekkerst is, geen idee. Bij de nieuwste varianten hiervan, wordt de rijst even krokant gebakken. Lijkt ons al een stuk smakelijker. Maar hoe je ‘m eet? Joost mag het weten.

Sushi-taart

Culy’s Monique werd voor het eenjarig bestaan van Poké Perfect verrast met een sushi-taart. Dat ziet er natuurlijk ontzettend smakelijk en feestelijk uit. Zie er maar eens een net taartpunt uit te snijden overigens, maar voor een jarige die niet van zoet houdt, is ‘t het ideale verjaardagstaartje.

Sushi-donuts

Tja, als je er een burger van kan maken, kun je er natuurlijk óók prima een donut van maken! Inmiddels zijn Instagrammers druk in de weer met de sushi-donut. Sushirijst wordt in een donutmal geduwd en daarna versierd met avocado, sesamzaadjes, mayonaise en/of zalm.

De ratio sushirijst versus ingrediënten lijkt ons bij deze sushitrend een beetje uit balans, maar mooi om te zien, zijn ze wel…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.