Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Inspiratie 12 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

De keuken van de Egeïsche zee: heerlijke Griekse smaken

Als je in een instant zomergevoel in huis wil halen, zijn de smaken van de Egeïsche zee ideaal. Deze keuken zit zo boordevol smaak dat de zon meteen gaat schijnen!

De Egeïsche Zee is gelegen tussen Griekenland en Turkije; je vindt hier de bekende eilanden zoals Kreta en Lesbos. In dit gebied zijn ze dol op het eten van verschillende kleine hapjes.

Lokale producten spelen de hoofdrol: denk aan kruiden als munt, oregano, tijm en peterselie, olijfolie uit de buurt, aubergines, tomaten, paprika’s, artisjokken en courgettes. En olijven – oh, de olijven uit deze regio zijn goddelijk.

En natuurlijk staat vis ook volop op het menu. Een groot deel van het Egeïsche gebied grenst aan de zee, dus de vis is spartelvers. Qua vlees genieten de Grieken veel van lamsvlees, maar ook gevogelte, konijn en varkensvlees staan regelmatig op de kaart.

En als de maaltijd voorbij lijkt, komen de desserts op tafel. Veel walnoten, honing en filodeeg, maar ook zoet fruit wordt verwerkt tot de lekkerste toetjes.

De Egeïsche kouzine werkt met pure producten, zonder poespas. Zuivere olijfolie, pure groenten en frisse kruiden. Niet voor niets ligt dit gebied in de zogenaamde ‘blue zone’: dankzij deze keuken en ingrediënten blijken mensen langer te leven dan in andere gebieden.

Waar we ook vrolijk van worden, zijn de Griekse tradities uit dit gebied. Familie en vrienden komen bij elkaar tijdens het eten en er is altijd wel een gelegenheid voor een eetfestijn. Of dat nu een viering van een heilige, een doopsel van een kind of een bruiloft is, waardoor het hele dorp samenkomt voor een grote gezamenlijke maaltijd.

Een aantal lekkere voorbeelden:

Feta: dé kaas van Griekenland.

Moussaka: een klassieker.

Octopus: een veel gegeten vis in de Egeïsche keuken.

Saganaki: een pannetje met gebakken kaas. Als kaas wordt in dit gerecht meestal feta, kefalograviera, kasseri of kefalotyri gebruikt.

In samenwerking met het Grieks Verkeersbureau

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.