Redactie
Redactie Inspiratie 15 feb 2013
Leestijd: 3 minuten

Sushi essentials: wat zijn de ultieme musthaves?

Sushi, wat zouden we zonder moeten? Eens in de zoveel tijd is het zover bij de Culy redactie en worden de bamboematjes, stokjes, rijstazijn en nori vellen tevoorschijn getoverd. Hoewel het vrij makkelijk is – het koken van de rijst is het lastigste onderdeel – zijn er toch genoeg mensen die bang worden van de gedachte en geen idee hebben hoe het moet.

Om iedereen een handje te helpen hebben we een lijstje gemaakt met dé essentials wat betreft het maken van sushi. Hoewel de meeste producten en ingrediënten tegenwoordig bij de meeste supermarkten te koop zijn, raden we je toch aan om langs te gaan bij een Aziatische toko of groothandel. Hier verkopen ze gegarandeerd alles, én veelal voor een stuk lagere prijs.

Klik hier voor het basisrecept van sushi.

Materiaal

In principe heb je qua materiaal en keukengerei niet heel veel nodig, maar is het wel van belang dat je weet wat je doet. Zorg ervoor dat je een pan met dikke bodem hebt om de rijst in te koken, en probeer het liever niet in je rijstkoker.

Daarnaast heb je een matje nodig om maki rolletjes mee te maken. Deze kan van bamboe zijn (te koop bij toko’s of de supermarkt) of van siliconen. Deze laatste vinden wij het makkelijkst werken omdat je deze tussendoor kan afspoelen en na afloop zelfs in de vaatwasser kan leggen. Koop de siliconen sushi mat bij kookwinkels of online hier voor €10,99.

sushi4

Wil je het jezelf makkelijker maken? Koop dan hier een handige vorm voor het maken van nigiri’s (een blokje rijst met een plakje vis) of hier een vorm voor het maken van maki’s.

Leg wanneer je de sushi gaat rollen een (houten) plank klaar, een bakje lauwwarm water met een scheutje azijn (om je handen mee schoon te maken), een scherp koksmes en een vochtige theedoek.

Tot slot mogen de houten (of kunststof) eetstokjes om mee te eten niet ontbreken. Koop ze bij de toko, Aziatische groothandels of bij kookwinkels. Bang dat ze bij de eerste poging gelijk uit je handen vallen? Vraag dan naar stokjes die aan elkaar vast zitten, deze zijn speciaal voor mensen die nog even willen oefenen. Superhandig dus!

Ingrediënten

Nadat je al je keukengerei klaar hebt gezet zijn de ingrediënten aan de beurt. Allereerst is de rijst van belang. Koop rijst die geschikt is voor het maken van sushi, de zogenaamde kleefrijst. Dit is een rondkorrelige, gepolijste rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat waardoor het na het koken goed gaat kleven. Om de rijst op smaak te brengen gebruik je Japanse rijstazijn, suiker en een snufje keukenzout.

Maak maki sushi met behulp van de zogenaamde nori vellen. Dit zijn vierkante vellen van zeewier. Ga je voor inside out maki’s? Gebruik dan geroosterde sesamzaadjes om de buitenkant mee te bedekken.

Vul en bedek de sushi met vis als tonijn (het liefst albacore tonijn), zalm, paling, coquilles, makreel en schaaldieren als garnalen en krab (surimi mag ook). Wat ook erg lekker is (en het hoeft echt niet veel te kosten), zijn de oranje zalm-eitjes bij bijvoorbeeld inside out maki’s. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je vis zo vers mogelijk is en vraag je visboer om sushi-kwaliteit.

Vis is natuurlijk niet het enige wat sushi zo lekker (en gezond) maakt. Vul de maki rolletjes met stukjes rijpe avocado, komkommer, Japanse radijs, rettich of wortel.

Serveer de sushi met sojasaus, wasabipasta en ingelegde gember. Eet smakelijk!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.