Redactie
Redactie Inspiratie 16 feb 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: Polpo, een verrassend Venetiaans kookboek

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Tijdens de voorbereiding van mijn reis naar Venetië stuitte ik op een bijzonder mooi kookboek vol met Venetiaanse recepten en een paar fijne (want ook door ons reeds uitgeprobeerd en goedgekeurd) tips voor restaurantjes en wijnbarretjes. Het kookboek heeft alles wat een goed kookboek moet hebben, en meer. Het boek is namelijk wel gebonden, maar heeft geen rug – waardoor je – heel mooi in de kast – de met garen aan elkaar genaaide katernen ziet en het – hoe handig – fijn open blijft liggen tijdens het koken. Want wie Polpo, zoals het boek heet, eenmaal in handen heeft, wil alle 140 recepten, waarvan heel veel Venetiaanse specialiteiten, uitproberen. Liefst tegelijk…

polpo

Polpo is een idee van Russell Norman. Deze Brit opende samen met Richard Beatty in Londen restaurant Polpo, waar hij Venetiaanse en Italiaanse specialiteiten serveert. Het restaurant was meteen een groot succes en er volgden al gauw meer restaurants. Het geheim van het succes? Norman verloor zijn hart aan Venetië en de Venetiaanse keuken. In de inleiding van Polpo beschrijft hij dit als volgt:

‘One visit in particular in April 2008, I was eating a warm octopus salad at the bar of Alla Vedova in Cannaregio. I was thinking about the Italian word for octopus, polpo, and musing that it would be a fun name for a restaurant. The penny dropped and I realized that I had the beginnings of an idea.’

Het idee is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol concept, met naast een aantal restaurants nu dus ook een kookboek. Hoewel Norman het zelf ‘A Venetian Cookbook (of sorts)’ noemt, kun je met 140 verrukkelijke recepten echt wel spreken van een kookboek – al is Polpo dankzij de ‘culinary journey to the backstreets of Venice, and a dazzling tribute to Italy’s greatest hidden cuisine’ inderdaad meer is dan zomaar een kookboek. Het is een stukje Venetië op je boekenplank, een onuitputtelijke inspiratiebron voor een instant vakantiegevoel, ook dankzij de fijne foto’s:

polpo2

Voor jullie vandaag een klein voorproefje van dit Venetiaanse lekkers, met drie recepten uit het kookboek (klik op de naam van het gerecht voor het recept in pdf-formaat):

*aubergine/parmezaanrolletjes

*mozzarella bocconcini

*gehaktballetjes met venkel

polpo3

Wie alle 140 recepten wil proeven en al lezend en kokend door Venetië wil dwalen, zet Polpo op zijn verlanglijstje. Polpo is o.a. verkrijgbaar bij Athenaeum en Amazon

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.