Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je allemaal doen met Maizena?

We hebben allemaal wel een geel doosje Maizena in de voorraadkast staan. Maar wat kun je er precies mee doen? 

Maizena als bindmiddel

De bekendste manier om Maizena (de merknaam voor maiszetmeel, vandaar de hoofdletter!) te gebruiken, is als bindmiddel. Hiermee kun je waterige substanties verdikken, zodat je uiteindelijk een mooie gebonden saus of soep hebt.

Belangrijk bij het gebruiken van Maizena als bindmiddel, is dat je het eerst aanlengt met een beetje water. Je maakt een papje, welke je later kunt toevoegen aan het desgewenste product. Wanneer het eenmaal begint te verwarmen, zul je vanzelf merken dat de substantie dikker wordt en begint te binden.

Andere toepassingen

Naast dat je er bijvoorbeeld sauzen mee kunt maken, zijn er nog tal van toepassingen. Zo is het een goede stabilisator voor slagroom, net als de bekende zakjes ‘Klopfix’ in de supermarkt. Gebruik hiervoor een theelepel maiszetmeel per 250 milliliter slagroom en voeg het pas toe als de slagroom tot zachte pieken is geklopt.

Dit geldt overigens ook voor het maken van meringue, waarbij het in combinatie met een scheutje azijn zorgt voor een bijna foolproof resultaat. En maak je banketbakkersroom? Ook dan kan een schepje (in plaats van bloem) wonderen verrichten.

Ook kun je Maizena gebruiken wanneer je producten als zoete aardappel of tofu krokant wil bakken. Zorg ervoor dat de producten zo min mogelijk vocht bevatten (even droogdeppen) en bedek met een dun laagje Maizena.

Tot slot een handige tip van The Kitchn: gebruik een beetje maiszetmeel door je cheesecake-beslag en je voorkomt dat de bovenkant scheurt in de oven.

Goede vervangers

Heb je het niet meer in huis of heeft het doosje zo lang in je kast gestaan dat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca.

Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.

Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.