Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 apr 2017
Leestijd: 1 minuut

Cool: met deze uitvinding kook je sous-vide in je wasmachine

Heb je altijd al een sous-vide apparaat willen hebben? Hou je vast: met deze uitvinding tover je je wasmachine om tot een sous-vide machine. Yes: koken in je wasmachine.

Iftach Gazit, een student aan de kunstacademie in Jeruzalem, raakte geïnspireerd toen hij een wasserette bezocht in New York. Het viel hem op dat daklozen de wasserette gebruiken voor veel verschillende doeleinden: slapen, hun mobieltjes opladen en water tappen. Hij bedacht dat je van een wasruimte ook een keuken zou kunnen maken.

Grote wasjes, kleine wasjes

Die gedachte, samen met de hype rondom sous-vide koken, brachten hem op een idee. Bij sous-vide koken wordt eten vacuüm verpakt en in een waterbad gegaard, vaak urenlang op lage temperatuur.

De student ontdekte dat je voor een stuk vlees dat twee uur lang moet garen, net zo goed je wasmachine in kunt stellen op een (langer) synthetisch wasprogramma. Twee vliegen in één klap. En groenten zouden bijvoorbeeld weer perfect gaar worden tijdens een kort katoenwas-programma.

sous-vide wasmachine

Waterdichte zakjes

Zo ontstond zijn project: Sous La Vie. Hij ontwierp een soort waszakjes van tyvek: een synthetisch materiaal dat bestaat uit vezels van HDPE (hoge-dictheid-polyetheen). Wegwerpoveralls en laboratoriumjassen worden daar bijvoorbeeld van gemaakt.

Als je eten hierin verpakt en in je wasmachine laat meedraaien, wordt het gegaard in het zakje. Het materiaal is bovendien waterdicht: wel zo handig als je het in een wasmachine vol kleding en wasmiddelen propt.

Het gaat om het verhaal

De waszakjes zijn nog niet te koop: Iftach probeert met zijn project vooral een verhaal te vertellen. Mochten ze toch ooit in productie gaan, dan lees je ‘t hier.

Bron: Gray Design

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.