Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 apr 2017
Leestijd: 1 minuut

Zapiekanka: een Pools broodje met héél veel kaas

Populair streetfood uit Polen: zapiekanka is een lange sandwich met een grote berg gesmolten kaas. En als we zeggen lang, bedoelen we ook lang: zo’n broodje kan wel 50 centimeter lang zijn. Wow!

Poolse pizza

De vergelijking met een pizzabroodje is snel gemaakt: een originele zapiekanka (meervoud: zapiekanki) bevat naast gesmolten kaas ook nog ui en champignons. Eenmaal uit de oven komt er nog een grote klodder ketchup bovenop.

Het broodje is snel gemaakt en is bovendien een goedkope snack: een half stokbroodje kost je 3 tot 7 zloty, wat 1 à 2 euro is. Waarschijnlijk is het daarom zo populair.

zapiekanka

Bacon en zoetzure komkommer

De zapiekanka ontstond voor het eerst in 1970 in de straten van Polen. In die tijd verschenen er veel eetkraampjes in het straatbeeld, die simpele gerechten uit de Poolse keuken maakten, maar ook Amerikaans fastfood als hamburgers en hotdogs. Zapiekanka kon makkelijk gemaakt worden met de weinige ingrediënten die op dat moment voorhanden waren.

In de 21e eeuw beleefde het broodje ineens een revival en werden er ook variaties op gemaakt. Zo is er de Diablo met bacon, zoetzure komkommer en pittige saus, de Grecka met olijven en feta, de Meksykańska met kidneybonen en de Hawajska met ananas en barbecuesaus.

zapiekanka

Zelf zapiekanka maken?

Wil je ‘t een keer zelf maken? Het is zo gepiept. Halveer een stokbrood en snijd een stuk af (zo lang als je wilt). Beleg het met wat champignons, kort aangebakken met knoflook en gesnipperde ui. Bestrooi het broodje met geraspte kaas.

Tip: harde, vette smeltkazen doen het ‘t beste op een zapiekanka. Denk aan Goudse kaas, Edammer of Emmentaler. In Polen gebruiken ze ook graag oscypek: gerookte schapenkaas.

Zet het broodje in en voorverwarmde oven op 180 graden tot de kaas is gesmolten. Serveer eventueel met wat bieslook en kloddertjes ketchup.

zapiekanki

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.