Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De beste snacks van de kermis (jeugdsentiment!)

Je pakt elke mogelijkheid om er naartoe te gaan óf je fietst er met een grote boog omheen: de kermis. Maar of je er nu wel of niet meer van houdt, de kans is aanwezig dat ook jij er (goede) herinneringen aan hebt. Aan de spin, de botsauto’s of de kamelenrace ja. Maar vooral aan de snacks. Want snacks op de kermis, dat is een flinke portie jeugdsentiment 2.0. Precies de reden dat we de beste snacks van de kermis onder elkaar hebben gezet.

Churros

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Duitse Kerstmarkt, zijn er op de kermis -nou ja, de meeste dan- in de verste verte geen vitamines te vinden. Ook wel fijn dat je weet waar je aan toe bent toch? Zoals bij de churros kraam: de Spaanse snack die je simpelweg niet níét lekker kunt vinden.

Churros
Bron: Unsplash

Wijnballen

Net zo onhandig als lekker: de wijnbal. Van die veel te grote die kleur afgeven en gewoon onmogelijk zijn om normaal te kunnen eten. Wat overblijft ging dan ook mee naar huis, als een triomf ter nagedachtenis van een onvergetelijke kermisdag.

Zuurstokken

Die Oudhollandsche snoepkraam is sowieso misschien nog wel beter dan het spookhuis en de achtbaan bij elkaar. Zowel qua looks als assortiment: de zuurstokken- en lollykeuze is eindeloos. Felroze, regenboog of toch maar weer de kaneelstok?

Lolly
Bron: Unsplash

Slush puppy

Naar de kermis ga je natuurlijk het liefst op een zonnige dag. Heb je plek voor nog meer suikers, haast je dan sowieso even richting de slush puppy kraam: het verkoelende drankje van de kermis. Ook thuis aan de slush puppy? Bij deze een recept met gin erin.

Aardappeltwister

Ondanks dat suiker de boventoon voert wanneer het gaat om snacks op de kermis, zijn er echt wel hartige opties te vinden. Naast de bekende patatkraam begeven we ons daarom ook sporadisch richting de aardappeltwister: een gefrituurde aardappelspiraal op een stokje, ergens tussen chips en friet in dus. Ook leuk om thuis te maken trouwens.

Suikerspin

Stuiterend naar huis? Dan ligt de oorzaak vaak bij de suikerspin. Want een suikerspin en de kermis zijn eigenlijk gewoon onlosmakelijk met elkaar verbonden. En laten we eerlijk zijn, zo’n mierzoete wolk op een stokje is soms gewoon erg lekker. Net zoals deze cocktail mét suikerspin.

Suikerspin
Bron: Unsplash

Oliebollen

Leef je altijd naar oud & nieuw toe enkel vanwege de oliebollen? Helemaal niet nodig. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, maar op de kermis zijn deze gefrituurde deegparels ook jaarrond te vinden. Met krenten of zonder, bij de gebakkraam kun je je geluk niet op.

Poffertjes

Is jouw dorp of stad gezegend met een kermis van groter formaat, dan is er vaak ook een poffertjesrestaurant te vinden. Restaurant ja, dus geen kleine kraam, maar poffertjes op stand, met terras erbij. Komt deze eigenlijk ooit nog op de werelderfgoedlijst?

Poffertjes met bierbeslag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.