Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over shrimp & grits: typisch soul food uit de VS

Shrimp & grits is een typisch restaurantgerecht in de kustregio van Georgia en South Carolina. Het is een schoolvoorbeeld van soul food: maar wat krijg je nou eigenlijk op je bord als je dit gerecht bestelt?

Wat zijn shrimp & grits?

De kust van Georgia en South Carolina leent zich goed voor het vissen naar de lekkerste garnalen: shrimp dus. Combineer dat met een soort dikke pap van gemalen maïs (gekookt in water of melk) en je krijgt… shrimp & grits!

De shrimp zijn dus de garnalen afkomstig uit de zoutkreken in het Zuiden van de VS, grits is in feite maïspap (een beetje zoals polenta, maar dan van de witte soort maïs). De bite van de smaakvolle garnalen vormen het perfecte huwelijk met de romige grits. Geen wonder dat dit één van de meest iconische gerechten van de regio is!

Variaties op shrimp & grits

Shrimp & grits is geen ingewikkeld gerecht. In de basisversie worden de garnalen simpelweg knapperig gebakken en geserveerd op een bedje maïspap, op smaak gebracht met knoflook, chili en peper. De populariteit van het gerecht is vooral te verklaren door de versheid van de ingrediënten.

Daarnaast zijn er in de loop der jaren ook tal van variaties bedacht op het basisrecept. Vaak worden er ook spekblokjes of stukjes worst bij geserveerd. Maar we komen ook shrimp & grits recepten tegen met honing, met boerenkool, met cajunspecerijen, met een gepocheerd eitje of met blauwe kaas. Ons lijkt het allemaal even lekker!

Waar kan je het eten?

Voor de echte shrimp & grits zul je dus even naar South Carolina of Georgia moeten afzakken. Wij hebben tot zover nog geen shrimp & grits gespot in Nederlandse restaurants, al komt de Home Town Shrimp met pittige old bay kruiden bij Frank’s Smoke House in Amsterdam wellicht dicht in de buurt.

Weet jij een adresje voor shrimp & grits in Nederland? Tip de redactie en stuur een mailtje naar [email protected].

Meer exotische gerechten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.