Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 26 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Alles over Sfincione: de Siciliaanse nieuwjaarspizza

Pizza is natuurlijk een all time favorite. Er extra over te weten komen is daarom zeker niet verkeerd. We vertellen je alles over Sfincione, dé pizza uit Sicilië.

Met de jaarwisseling om de hoek, leek het ons uitermate gepast om het te hebben over Sfincione: de easy to make nieuwjaarspizza uit Sicilië. Nog nooit van gehoord? Wij leggen je haarfijn uit wat het is.

Knapperige pan-pizza

Sfincione is een vierkante (soms ook ronde) pizza die wordt gebakken in een pan of op een bakplaat. De vorm en dikte zullen je waarschijnlijk een beetje doen denken aan een focaccia. Sfincione heeft een sponzige structuur en een dikke korst.

Het beleg is anders dan bij een reguliere Italiaanse pizza. Bij Sfincione wordt er geen klassieke tomatensaus gebruikt, maar een saus van gekarameliseerde ui, ansjovis, caciovallo, tomaat en olijfolie.

Qua gebruik van kaas onderscheidt de Sfincione zich enorm. De kaas (vaak caciocavallo, een zuid-Italiaanse kaas) wordt namelijk vóórdat de saus erop gaat, in het deeg gedrukt samen met stukjes ansjovis.

Nadat de saus is aangebracht, wordt er vaak nog een klein beetje kaas overheen geraspt. Dat is wel wat anders dan de dikke plakken mozzarella die je misschien zou verwachten.

Om de pizza nog iets knapperigs mee te geven, wordt deze afgetopt met broodkruimels.

Sponzige nieuwjaarstraditie

Sfincione werd traditioneel gegeten met oud & nieuw, maar tegenwoordig kun je het heel het jaar door eten.

De naam is afgeleid van het Latijnse woord Spongia, wat ‘spons’ betekent. De pizza lijkt qua structuur ook op een spons, dus wij snappen de link wel.

In de Verenigde Staten is Sicilian pizza een bekend fenomeen. Al wordt hij daar (net als andere pizza’s) anders klaargemaakt. Royaal kaas en klassieke pizza-saus zijn meestal de basis voor de Amerikaanse versie van Sfincione (of Sicilian pizza). 

Hoe maak je het thuis?

De recepten van Sfincione verschillen per regio, maar de basis blijft altijd hetzelfde. Wij zijn er even voor je ingedoken en delen de handigste tips, zodat je deze pizza thuis ook op tafel kunt zetten.

We hebben een handig recept voor je gevonden wat je kunt gebruiken om zelf Sfincione te maken.

Om een originele Sfincione te maken, is het ontzettend aan te raden om als kaas varianten van caciovallo en pecorino te gebruiken. Maar het is en blijft een pizza, dus je kunt natuurlijk zelf gewoon variëren.

Het deeg kun je het beste zelf maken, hou er rekening mee dat het een paar uur zal moeten rijzen.

Om de pizza te bakken is het het makkelijkst om een rechthoekige pan of bakplaat (of ovenschaal) te gebruiken. Zorg ervoor dat je het deeg goed tegen alle randen en hoeken drukt.

Voordat je de saus aanbrengt, druk je wat stukjes kaas en ansjovis in het deeg. Hierna verdeel de saus hier overheen. Top af met oregano en broodkruimels.

In de onderstaande (Italiaanse) video wordt gedemonstreerd hoe je Sfincione maakt in een ovenschaal:

Meer over pizza:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.