Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 13 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Beroemde sauzen van fastfoodketens die verslavend lekker zijn

Vraag je iemand naar zijn favoriete fastfoodgerecht, dan kom je al snel uit bij burgers, krokante stukken kip en friet. Maar wat hebben deze items met elkaar gemeen? Ze worden allemaal ondersteund door een onmisbare saus. Dringend tijd om die typische fastfoodsauzen eens in de spotlight te zetten. En daarom hebben we een lijstje met de meest beroemde sauzen van fastfoodketens voor je verzameld.

Beroemde sauzen van fastfoodketens die verslavend lekker zijn

Als we het hebben over beroemde sauzen van fastfoodketens moeten we stiekem ook even spieken in het buitenland. Daar zijn de sauzen vaak nog net wat anders, spannender en exotischer. Heb je binnenkort dus een tripje gepland, dan weet je waar je op moet letten.

In-N-Out animal style saus

We beginnen met één van de bekendste sauzen aan de westkust van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk heb je de animal style burgers van In-N-Out al leens voorbij zien komen op Instagram en TikTok. De animal style burgers worden standaard geserveerd met een saus die bestaat uit mayonaise, ketchup, augurk en azijn. En die saus is zó lekker dat de Amerikanen de saus niet alleen op hun burgers willen maar ook op hun portie friet. De animal style fries maken daarom deel uit van het geheime menu van In-N-Out.

HEMA-mosterdsaus

Ook in eigen land hebben we sauzen die verslavend lekker zijn. En wie weleens een hotdog bij de HEMA heeft gehaald, weet precies waar wij ‘t over hebben. De hotdogsaus is namelijk al bijna even lekker als het broodje met worst zelf. Gek is dat niet: de saus is romig en gekruid met dille. Gelukkig kan je de hotdogsaus tegenwoordig kopen in een knijpfles, bij HEMA’s met een versafdeling.

Burgersaus van Shake Shack

Shake Shack is één van onze favoriete fastfoodketens. Wat begon als kleine hotdogtent is uitgegroeid tot een grote fastfoodketen die je in verschillende steden in de Verenigde Staten en Europa kan vinden. Net als In-N-Out hebben zij een verslavend lekkere burgersaus die zorgt dat je keer op keer terugkeert om ‘m weer te proeven.

De sleutel voor dit succes? Wij vermoeden dat het komt door de cayennepeper, waardoor ‘ie een licht pepertje heeft. In de meeste burgersauzen zit er een zoetje in door suiker of sweet pickle relish, maar Shake Shack doet geen suiker in hun saus. En dat maakt de saus lekker fris en licht zurig.

Smashburgers maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

McDonald’s fritessaus

De een dipt z’n friet graag in mayo, de ander weer in ketchup. Maar op de Culy-redactie dippen wij onze friet ‘t liefst in de fritessaus van McDonalds. Want die is niet alleen lekker kruidig, maar heeft ook een lichte kick dankzij de mosterd waarmee ‘ie wordt gemaakt. We dippen trouwens niet alleen onze friet erin maar ook onze kipnuggets krijgen standaard een jasje gele glorie.

PERi-PERi saus van Nando’s

In Londen kun je op iedere hoek haast fantastisch eten. Maar hoewel wij graag genieten van de toprestaurants die deze wereldstad te bieden heeft, slaan wij een maaltijd bij Nando’s ook nooit over. In dit kiprestaurant vind je namelijk de sappigste kip met heerlijk pittige saus.

Die nemen we graag op z’n pittigst, al zijn er ook milde versies. Staat er nog geen trip naar het Verenigd Koninkrijk op de planning, maar toch trek gekregen? De Nando’s PERi-PERi saus kun je ook kopen bij internationale supermarkten als Kelly’s expat shopping.

BigMacsaus van de McDonald’s

Als je het hebt over sauzen van fastfoodketens dan mag BigMacsaus niet ontbreken. Niet voor niets is de BigMac van McDonald’s zowat de bekendste burger ter wereld. De BigMacsaus (ook wel secret sauce genoemd) is al meer dan vijftig jaar grote publieksfavoriet. Het recept van deze saus is strikt geheim, waardoor er niets anders op zit dan een ritje door de drive-thru.

Meer over sauzen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.