Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Drinken 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over jarritos: die vrolijke Mexicaanse frisdrank die je overal ziet

Arriba, arriba, we reizen voor dit artikel af naar het land van de mariachi, tacos al pastor en fruit met Tajín: Mexico. En hoewel we dol zijn op de Mexicaanse eetcultuur, is het drankenbestand ons (op de tequila, mezcal en margaritas na) nog vrij onbekend. Toch kunnen we er niet meer omheen, de frisdrank Jarritos is hot. Knallende kleuren, bijzondere smaken en een instant zomergevoel. Me gusta! 

Want wie is er niet dol op kleurrijke drankjes?

Wat is jarritos?

Je hebt de jarritos flesjes vast wel voorbij zien komen, ze zijn op dit moment namelijk hot! De retro glazen flesjes gevuld met een knalkleurige frisdrank vliegen wereldwijd als warme broodjes over de toonbank. Knalgroen voor lime, knalrood voor fruit punch of aardbei en nog weer andere kleuren voor de overige smaken. Dan zou je denken: die kleur, die smaken, dat kan niet anders dan een suikerbom zijn. Gelukkig valt dat mee.

Ook leuk aan Jarritos: in tegenstelling tot andere frisdranken bevat het Mexicaanse drankje een stuk minder prik. Ideaal als je niet zo’n koolzuurfan bent!

Waar komt jarritos vandaan?

Mexico natuurlijk! In 1950 bedacht de Mexicaan Franciso “El Guero” Hili de frisdrank in zijn eigen eetkamer. Hij gebruikte fruit en rietsuiker om de frisdrank te maken en dat bleek een succes. In de loop der jaren is het frisdrankaanbod uitgebreid naar elf unieke smaken met vers fruit. Zo komen de lekkerste mandarijnen uit de bosjes in Yucatan, de limoenen uit Colima, tamarinde uit Oaxaca, mango uit Chiapas en ga zo maar door.

In 1960 werd jarritos de best verkopende nationale frisdrank van het land en tegenwoordig wordt de Mexicaanse frisdrank in zo’n 30 verschillende landen verkocht. Fun fact: de frisdrank is zo populair dat Nike binnenkort een heuse Jarritos collectie lanceert.

Wat betekent jarritos?

Om zo dicht mogelijk bij de Mexicaanse trots te blijven, zocht “El Guero” niet lang naar een naam. Het móést en zou ‘jarrito’ worden. Een jarrito is namelijk een traditionele Mexicaanse aardewerken schenkkan waar vroeger vruchtensappen, rijke sauzen of water in werd bewaard. Eén en één was twee: de naam werd jarritos.

Om dichtbij zijn Mexicaanse roots te blijven, werd er niet moeilijk gedaan over de exclusiefste flessen, bijzondere logo’s en ga zo maar door. Lange retro glazen flesjes en een logo met drie ‘jarritos’ erop. Kind kan de was doen zou je denken!

Zelf jarritos proberen

Nieuwsgierig geworden naar de Mexicaanse frisdrank? Ook in Nederland zie je de glazen flesjes jarritos op steeds meer plekken verschijnen. Zo is in veel Mexicaanse restaurants de Coca Cola ingeruild voor de Mexican Cola van jarritos. Ook vind je de frisdrank bij Tjins Toko, Xenos of een tuincentrum bij je in de buurt.

Agua fresca: Mexicaanse verkoeling voor een zomerse dag

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.