Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 8 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

5x veelgemaakte fouten bij het maken van sauzen (die jij níét gaat maken)

Een eigengemaakte saus serveren is in onze ogen een van de meest chique dingen die er is. Dan lijkt ‘t écht alsof je je leven op orde hebt. Toch zitten er bij het maken van sauzen nogal wat addertjes onder het gras. Daar waarschuwen we je vandaag voor, zodat jij die fouten niet meer maakt. Want enkel sauzen maken met pakjes en zakjes zodat je de fout niet ingaat, is verleden tijd!

We behoeden je voor een aantal fouten die vaak voorkomen.

5x veelgemaakte fouten bij het maken van sauzen

Die jij nu nooit meer maakt!

1. Verkeerd gereedschap gebruiken

Aan zelf saus maken hangt – onterecht – het imago ‘lastig’ vinden wij. Tuurlijk: je schudt geen poeder uit een zakkie en lengt ‘t in een steelpannetje aan met water of room, maar lastig? Zeker niet. Je moet gewoon het goede gereedschap gebruiken. Maak je bijvoorbeeld een romige pesto- of kaassaus, gebruik dan geen kunststof lepel om in de pan te roeren. Hier blijft de kaas namelijk ontzettend aan plakken.

Gebruik bij het maken van sauzen altijd houten pollepels of spatels. Hoewel dit misschien onhygiënisch lijkt (“want dan trekt alles toch in die lepel?”) is dat het allerminst. Verkleuren je lepels toch? Dan maak je ze na afloop gewoon even schoon in een pannetje kokend water.

2. Tomatensaus lang laten koken

Het lijkt zo idyllisch: een grote pan vol tomatensaus die uren op je fornuis staat te pruttelen. Toch verpest je de meeste tomatensauzen zodra je ze langer dan 15 minuten laat borrelen. De smaak van de tomaten vliegt dan volledig uit de saus en er blijft een zurige, rode saus over. Geen wonder dat een tomatensaus altijd om suiker vraagt.

Maak je een klassieke ragù alla Bolognese, dán is het wel noodzaak dat de saus lang pruttelt. Het vlees moet namelijk zacht worden en één met de saus. Maak je een gewone tomatensaus voor pasta-, pizza of pizzaiola? Dan is de saus na 5 of 10 minuten pruttelen perfect.

veel gemaakte fouten bij het maken van sauzen stock unsplash
Bron: Unsplash

3. Groentes te vroeg toevoegen

Volgens Culy’s Martine is er bijna niets leuker dan een eigen saus maken. Zeker als dat een stroganoff-achtige saus is. Groentes snijden in gelijke stukjes en daarna roeren, roeren, roeren. Het koken zoals we ‘t in tekenfilms hebben geleerd.

Toch is het verraderlijk om die perfect gesneden groentes te vroeg aan de saus toe te voegen. Kijk: een ui fruiten moet natuurlijk aan het begin, maar je paprika of wortel dan ook al toevoegen? Onnodig. Dan blijft er daarna namelijk een saus met kleffe, zachte stukjes groente over.

Wij voegen de gesneden groentes daarom meestal pas een stap later toe dan het recept zegt. Zo weet je zeker dat de saus nog ietwat bite heeft als je ‘m serveert.

4. Saus laten schiften

Eén van de meest gemaakte fouten bij het maken van sauzen is de boel laten schiften. En we snappen het, want een geschifte saus heb je zomaar. Het ene moment lijkt saus maar niet te lukken en het andere moment zit de schift erin. Geen zorgen, hij valt te redden!

Een geschifte saus red je namelijk door er een eetlepel water aan toe te voegen en daarna weer door te kloppen. Zo hard als een zwemmer die aan een haai probeert te ontkomen, zegt Samin Nosrat van het kookboek Zout, Vet, Zuur en Hitte.

Is je saus al erg aan het schiften? Dan valt ‘ie misschien nog te redden door in een andere kom een eidooier los te kloppen met een paar eetlepels van het kookvocht dat je bij de betreffende saus hebt gebruikt. Hierna voeg je stukje bij beetje de geschifte saus toe en blijf je kloppen. Lukt ‘t niet? Dan zit er niks anders op dan opnieuw te beginnen. Gebeurt de besten, echt!

veel gemaakte fouten bij het maken van sauzen stock unsplash
Bron: Unsplash

5. Flauwe kaassaus maken

Spruitjes met kaassaus, bloemkool met kaassaus, witlof met kaassaus: zo af en toe zijn we dol op een zelfgemaakte kaassaus. Toch is een veel gemaakte fout bij het maken van kaassaus maar één soort kaas te gebruiken. Zonde! Want jonge kaas smelt en oude kaas geeft smaak.

Voeg daarom altijd een beetje van beide toe. Gebruik een jonge kaas zodat de saus mooi smelt en bindt, maar en oude kaas om de kaassaus meer smaak en pit te geven. Tip: voeg de oude kaas pas toe als de saus al op een saus lijkt. Oude kaas smelt namelijk minder makkelijk en zwemt dus het liefst al in een warm kaasbad. Anders krijg je klontjes.

Nog meer veelvoorkomende fouten om voor te zijn:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.