Redactie
Redactie Inspiratie 20 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Alles over root beer: dé populaire Amerikaanse soda

Culy’s gastschrijver Maarten Verkoren kan niet alleen zelf zuurdesem en kombucha maken: hij ontdekte ook nog eens alles over root beer. Dit typische Amerikaanse drankje is perfect om te drinken op een typisch Amerikaanse feestdag als Thanksgiving (26 november). 

Geen bier, maar soda

Toen ik in als kind voor het eerst in Amerika kwam, gingen we bij bevriende gezinnen langs. De kinderen daar dronken root beer en boden mij het ook aan. Ik sloeg het af, nam een cola en verbaasde me erover dat die kinderen bier mochten drinken van hun ouders.  

Toen ik later zelf in de VS ging studeren, viel me op dat root beer een soda was die bij veel restaurants en fast food ketens op het menu stond. Ik nam het nooit, want er was altijd zoveel te kiezen aan soda’s die ik lekker of spannend vond, maar het bleef me altijd bij. 

Root Beer in Nederland

Een paar jaar geleden gaf ik een feestje voor de Fourth of July en ik vond in een goed gesorteerde supermarkt blikjes root beer, van het merk A&W. Ik nam ze mee en zowaar werden twee van mijn zoons spontaan root beer-fan.

Helaas verkopen maar weinig winkels het en de winkels die het verkopen, hebben vaak een leeg schap, dus geregeld moet ik de mannen teleurstellen. De grote AH bij mij in de buurt waar ik ze altijd haalde, heeft al maanden een leeg root beer-schap.  

Zelf root beer maken

Dit was de directe aanleiding om dan maar op zoek te gaan naar andere bronnen. Ik maakte al zelf zuurdesem, kombucha en ginger beer, dus de stap naar root beer leek me niet zo’n moeilijke. Er zijn genoeg YouTube-filmpjes waarin het voorgedaan wordt, en er kan weinig fout gaan. Het lastigste bleek nog de ingrediënten. Ten eerste zijn er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ginger beer of kombucha, veel verschillende recepten.

Kort gezegd komt het er op neer dat iedereen zijn eigen variant maakt. En dat vind ik persoonlijk nou net het geinige van dit drankje maken: je kunt experimenteren met smaken, zodat je elke keer een net weer ander product hebt. Bovendien komen we dan weer terug bij hoe het vroeger gemaakt werd en is de cirkel rond.

Geschiedenis van root beer

Het begon al bij de Native Americans, ver voordat er Europeanen in Amerika woonden. Zij trokken thee van wortels en planten en dronken die om medicinale redenen. Na de komst van de kolonisten, bakte in elk huishouden de vrouw des huizes haar eigen brood en brouwde haar eigen bier.

Aangezien er in de begintijd van de kolonisten geen hop, gerst of andere granen waren om bier te  brouwen, speelden ze met andere ingrediënten om iets zoets en iets bitters toe te voegen. Dit werd root beer en elk huishouden had zijn eigen root beer-variant, afhankelijk van welke ingrediënten daar plaatselijk te vinden waren. Zo hadden bijvoorbeeld George  Washington, Thomas Jefferson en Benjamin Franklin allen hun eigen favoriete homebrew root beer-recept.  

Halverwege de 19e eeuw kwamen de eerste commerciële root beer-brouwers opzetten en konden Amerikanen root beer-siroop of  zelfs gefermenteerde flessen kopen bij de drogist. Naast de aromatische kwaliteiten, roemde men het drankje om de  medicinale voordelen van het belangrijkste ingrediënt: sassafras. 

Sassafras: heilzaam of juist niet?

Met sarsaparilla is sassafras het bekendste ingrediënt van de soda. Deze boomwortel en -schors zorgt voor het rijke, warme en ietwat medicinale aroma dat root beer haar zo kenmerkende smaak geeft. Ook zorgt het mede voor de typerende en geliefde schuimkraag op het drankje.  

In 1960 verbood de FDA echter het gebruik van safrol, de olie die van nature voorkomt in sassafras maar mogelijk schadelijk voor de gezondheid was, in commerciële en massageproduceerde voedingswaren. In 1994 werd dit verbod weer ongedaan gemaakt, maar de grote merken hebben hun recepten niet weer terugveranderd. 

Root Beer
Bron: Maarten Verkoren

Mainstream root beer

Commerciële root beer gebruikt in elk geval dus geen sassafras meer (of anders safrol-vrije sassafras), maar is desondanks nog steeds populair. Root beer geniet uiteraard erg veel populariteit in de VS, maar ook wereldwijd zijn er veel landen waar de drank hoog gewaardeerd wordt, zoals Japan.

De smaak van de supermarktvariant is echter behoorlijk anders dan van zelfgebrouwen, of van kleine slow food-merkjes: wat vlakker, veel zoeter en chemischer. De microbrewers (zeg maar de craft root beer-makers) maken veel interessantere drankjes.

Ik ontdekte tijdens mijn research voor dit artikel toevallig dat er in Nederland ook het merk Saru Soda is dat root beer-siroop verkoopt,  ik heb deze getest en kan hem aanraden! Ook hun andere spannende smaken, ontwikkeld door een heuse sodasommelier en limonadeprofessor, zijn overigens het ontdekken waard!  

Home brewing

Naast commerciële root beers en craft root beers is er natuurlijk ook nog home brewing. Wat is er nodig voor een goed glas zelfgebrouwen root beer en welke stappen moet je volgen? Dat legt Maarten je binnenkort uit! 

Meer interessante drankjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.