Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Een ui kan meer dan je denkt: met deze recepten laat je de ui schitteren

Gebruikten we ‘m voorheen voornamelijk in de eerste stap van een gerecht als edelfigurant of rauw op de haring, inmiddels weten we de ui ook te vinden voor de mooiste hoofdrollen. Want een ui kan schitteren in een gerecht zoals geen enkel ander ingrediënt doet. Op deze manier – en met deze recepten – laat je de ui floreren als nooit te voren.

Dan staat die ook eens in de spotlights.

Een ui kan meer dan je denkt: met deze recepten laat je de ui schitteren

Meteen een budget-tip dus: sla genoeg in van deze betaalbare parel.

De ui als basis

Je kent ze vast wel: de ontelbaar vele recepten die beginnen met ‘fruit de ui’. We kunnen wel stellen dat onze gelaagde vriend zich inmiddels heeft bewezen als smaakmaker. Zodra de ui de pan even heeft geraakt, transformeert hij van scherp en crispy naar steeds zoeter en zachter. Waar veel thuiskoks nog niet achter zijn gekomen, is dat de ui dus ook met gemak – en wat geduld – de sterren van de hemel smaakt als hoofdingrediënt. We lichten het toe aan de hand van enkele recepten met ui.

Franse uiensoep met 5 soorten uien
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Uiensoep

Behoeft eigenlijk geen introductie meer, maar om ‘m niet op te nemen in deze lijst voelt ook onnatuurlijk. De Franse uiensoep is een bommetje smaak en het perfecte troost voor na een druilerige dag. Je kunt natuurlijk voor de klassieke variant gaan, maar wij zijn groot fan van uiensoep met maar liefst 5 verschillende soorten ui. Ook lekker Frans met veel ui: deze pissaladière.

> Naar recept: Culy Homemade: Franse uiensoep met 5 soorten uien

Mujadara

Misschien wel hét allerlekkerste gerecht met ui in de hoofdrol: mujadara. We kwamen het recept van Merijn Tol tegen in Mara Grimm’s – nog altijd fijne – kookboek Crisis Koken. Het gerecht uit het Midden-Oosten vergt wat geduld en precisie, de lekkerste uien bak je namelijk op laag vuur en mogen niet aanbranden. Rijke smaken uit de arme keuken dus.

mujadara
Bron: A Beautiful Mess

Gepofte uien

Net als knoflook wordt de ui dieper en zoeter van smaak wanneer je ‘m poft. Een perfecte keuze voor op de barbecue dus. Supersimpel en erg smaakvol. Is het geen barbecueweer? Laat je oven dan het werk doen.

> Naar recept: Gepofte uien voor op de barbecue

Tarte tatin

Leuk, zo’n omgekeerde appeltaart, maar een tarte tatin met uien is toch nét even wat verrassender. Heerlijk in combinatie met wat scherpe kaas, als voorgerecht, snack of zelfs als dessert. Deze eenpersoons-versie met sjalotten van Yvette van Boven is net zo makkelijk als dat ‘ie lekker is. Maken dus.

Uienbloem

Nog zo’n lust voor het oog en de smaakpapillen: de uienbloem. Een plaatje van een gerecht dat om weinig ingrediënten vraagt en ook nog ‘s best eenvoudig is om te fabriceren. Perfect om te serveren als snack, voor- of bijgerecht.

> Naar recept: Knapperige uienbloem uit de oven (van Karin Luiten)

Bron: Karin Luiten

Bhaji

Niemand kijkt inmiddels meer op van een gefrituurde gepaneerde uienring, maar als we uien gaan frituren, doen wij dat toch echt het liefst in de vorm van bhaji. Deze knapperige Indiase snack is gemaakt met kikkererwtenmeel en lijkt qua uiterlijk en ingrediënten veel op pakora.

Ottolenghi’s uien met misoboter

Als er iemand is die weet hoe ‘ie het beste uit de ui haalt, dan is het Ottolenghi wel. Met weinig ingrediënten en na wat experimenteren kwam hij tot dit onovertroffen gerecht van uien met misoboter. Een bijgerecht dat sowieso je nieuwe favoriet zal worden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.