Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo rock je je pizzarette (+ inspiratie voor recepten)

Professionele pizzaiolo’s moeten dan wel even wegkijken, een pizzarette is en blijft een handig apparaat. Maar wat is een pizzarette eigenijk? En wat zijn de lekkerste pizzarette recepten?

We geven je wat inspiratie.

Wat is een pizzarette eigenlijk?

Een pizzarette zit in dezelfde hoek als een gourmet- of fonduestel. Lees: een elektrisch apparaat in het midden van de tafel waarmee iedereen zijn eigen happen kan bereiden. In het geval van de pizzarette? Pizza’s. Mini-pizza’s beter gezegd.

In kleine bijhorende pannetjes bouw je je eigen combinatie van pizzadeeg en toppings, die je daarna makkelijk kunt garen onder het verwarmingselement van de pizzarette. Is dit in lijn met traditionele Italiaanse praktijken? Nee. Is het een praktische tool die een bende hongerige magen gelijktijdig kan voorzien van comfort food? Absoluut.

Zomer pizza met perzik en Burrata
Bron: Nancy van Batenburg (voor Culy)

Recepten met een pizzarette

En kies je dan toch voor dat laatste scenario? Dan wil je dat natuurlijk op de lekkerst mogelijke manier doen. En lekkere pizza’s, dat begint bij lekker deeg. Pizzadeeg maken als een pro (hier vind je ons beste recept) kost misschien meer moeite in vergelijking met kant- en klaar, het verschil in smaak is onbetwistbaar groot.

Eenmaal een portie deeg gekneed? Rol het uit en gebruik ronde uitsteekvormpjes om er kleinere rondjes voor in je pizzarette van te maken (een glas omkeren en dat als uitsteekvormpje gebruiken kan natuurlijk ook). Verder kun je een beroep doen op de toppings waarmee je je gebruikelijke pizza’s belegt.

Onze tip? Durf af te wijken van het conventionele en verruil je ingrediënten voor margherita eens voor minder gebruikelijke toppings. Uit onderstaande recepten kun je je inspiratie halen.

Pizza met 'nduja en venkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
pizza met pompoen, burrata en balsamico-uitjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Baktijd pizzarette pizzaatjes

Van al deze recepten kun je de toppings in kleine bakjes verdelen en op tafel zetten om verder de gebruikelijke manier van beleggen te hanteren.

Gemiddeld moeten mini-pizzaatjes op de pizzarette zo’n 5 à 7 minuten bakken, al hangt dit altijd af van je deeg, de aard van de toppings en de plaats van bakken.

Je creatie goed in de gaten houden is dus de boodschap, wat met dit apparaat geen enkel probleem zou mogen zijn.

Meer over pizza?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.