Redactie
Redactie Inspiratie 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat is pulled tea en waarom moet je dit drankje maken?

Als je geen Aziatische roots hebt (of nog nooit in Azië bent geweest), is de kans groot dat je nog niet eerder van pulled tea hebt gehoord. Culy’s redacteur Lai-Wah legt je graag uit wat pulled tea precies is en waarom jij dit drankje ook moet maken.

Indonesische roots

Lai-Wah: Mijn roots liggen deels in Indonesië. Dat wil zeggen: mijn oma kwam daar oorspronkelijk vandaan. Als ik bij haar was, maakte ze steevast teh tarik, ofwel pulled tea bij het ontbijt.

Ze schonk de thee meerdere malen van een roestvrij stalen kannetje in een mok en weer terug. Dit drankje is voor mij puur jeugdsentiment. Het is lekker zoet, romig, verwarmend en zalig op koude dagen. Het is ook nog eens heel simpel om te maken. Proberen dus!

Wat is pulled tea en hoe maak je het?

Pulled tea is een simpele warme melkthee en wordt veel gedronken in Maleisië, Singapore, Indonesië en Brunei. De thee dankt zijn naam aan het gietproces waarbij de drank meerdere malen wordt ‘getrokken’ (overgegoten) van een kannetje naar een mok. Het wordt gemaakt met sterke zwarte thee en gecondenseerde melk.

De thee moet minstens vier keer heen en weer worden gegoten (‘getrokken’) van een roestvrij stalen kannetje naar een mok of glas. Zo kan de lucht zich mengen met de thee en ontstaat er een schuimende laag die typerend is voor pulled tea.

Zo maak je pulled tea

Leg de theezakjes 5 tot 8 minuten in kokend water. Schenk dan de thee in een roestvrijstalen kannetje of steelpan en doe de gecondenseerde melk erbij. Schenk van een zo hoog mogelijke afstand (dit vergt enige oefening) de thee in een mok en weer terug.

Hoe vaker je de thee overgiet, hoe voller de smaak wordt. Nu moet je daarmee niet overdrijven, want dan eindig je met een lauwe thee. Het magische getal van mijn oma was vijf.

Zo word je een echte thee-kenner:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.