Redactie
Redactie Inspiratie 8 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Pizza in Italië eet je overal anders: dit zijn de bekendste soorten

Restaurants adverteren vaak met authentieke Italiaanse pizza, maar wat is dat eigenlijk?

Net als pasta of brood is pizza in Italië in elke weer anders. De bodem, de vorm, de manier waarop je hem opeet… Misschien een beetje verwarrend, daarom leggen we in dit artikel alle pizzafeiten uit.

Rome

In Rome kan je uiteraard ook gewoon ronde pizza’s vinden, maar traditioneel wordt pizza hier geserveerd als een soort flatbread in de vorm van een vierkant, genaamd pizza al taglio. Hieruit worden rechthoekige stukken gesneden en per slice verkocht.

Het deeg wordt gemaakt met stevigere tarwe en meer water zodat het beter is uit te rollen tot een grote plaat, zonder gevaar voor scheuren. Door het dikkere deeg kunnen er ook wat zwaardere ingrediënten op.

Zoals bij de Romeinse klassieker pizza capricciosa, belegd met artisjok, prosciutto cotto (gekookte ham), champignons en een ei.

Ook de pizza bianca waar wij erg dol op zijn komt uit Rome. Hierbij wordt geen tomatensaus gebruikt, waardoor de pizza wit (bianca) blijft. Lekker met dunne schijfjes aardappel, truffel of parmaham.

Napels

Als een Italiaanse bevolkingsgroep trots is op hun pizza’s zijn het de Napolitanen wel. Een Napolitaanse pizza dient aan een legio eisen te voldoen.

Zo bestaat de tomatensaus uit gepureerde Marzano tomaten, gebruikt men voor de bodem type 00 bloem en mag er bij het rollen geen deegroller aan te pas komen. Handwerk, dus!

De pizza wordt 60 tot 90 seconden gebakken op minimaal 425 graden in een houtoven. Thuis zal je hem dus niet snel na kunnen maken. De korst van een pizza uit Napels is ietwat taaier en de rand luchtiger dan pizza’s uit andere delen van het land.

Ga bij je eerste Napolitaanse pizza in Italië voor de klassieke margherita, zodat de korst en de saus de hoofdrol spelen. Oh, en eten doe je door een stuk doormidden te vouwen en met de hand op te eten.

Milaan

In Milaan stelen panzerotti de show. Dit zijn mini calzones, die ook nog eens worden gefrituurd, ultiem genieten dus. En laten we wel wezen, als je al van plan was om pizza te eten, ben je geen calorieën aan het tellen… toch?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.