Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over pika: de vurige (en makkelijk te maken) sambal uit de Antillen

Is er zoiets als te veel verschillende soorten sambal? Nee dus. Exact de reden dat wij elke variant een podium willen geven. Zo ook pika: de verslavend lekkere pittige sambal die veelvuldig wordt gebruikt op de Antillen.

En binnenkort sowieso ook door jou.

Pika: de vurige sambal die je binnen 5 minuten maakt

Het is niet voor niets dat pika de meest gangbare saus is op de Antillen: het is de uitgelezen smaakmaker bij de meest uiteenlopende gerechten op het eiland. Je moet van spicy houden, maar doe je dat – zoals een echte samballiefhebber – dan sluit je pika binnen de kortste keren in je hart.

Pika
Bron:

Ingrediënten

Zoals veel klassiekers bestaat pika ook slechts uit een paar ingrediënten van goede kwaliteit. De basis is natuurlijk de pepers: voornamelijk scotch bonnetpepers, maar madame-jeanettepepers lenen zich ook uitstekend hiervoor, gezien de hoge score op de Scovilleschaal. Deze gaan – in tegenstelling tot vele andere sambalsoorten – rauw de keukenmachine in, vergezeld door smaakmakers als azijn, ui en zout. En je begrijpt: hoe meer pepers ten opzichte van de rest, hoe pittiger.

Waar eet je pika bij?

Want pittig is ‘ie. Maar dat maakt pika dan ook meteen de vurige factor van vele Antilliaanse gerechten. Denk aan rijstgerechten, maar ook soepen en stoofvlees. Ben je niet zo’n held wanneer het op pittig eten aankomt? Doe dan hetzelfde als met bijvoorbeeld sriracha of een andere smaakmaker: verwerk een beetje in je mayo om deze een oppepper te geven.

Recept

We snappen het: je kunt alleen nog maar aan pika denken nu. Hoog tijd voor een recept, waarvoor we je doorverwijzen naar Jurino van Antilliaans-eten.nl. Onze tip: maak een hoop, zodat je altijd een pot klaar hebt staan in je voorraadkast.

Meer over pittige smaakmakers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.