Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 1 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Dít is de (vuile) reden dat je altijd een partje limoen bij Mexicaans bier krijgt

Nu de eerste zonnestralen zich laten zien kunnen we niet wachten om weer op het terras te zitten met onze favoriete speciaalbiertjes. Op zonnige dagen verlangen veel mensen dan ook naar frisse Mexicaanse biertjes, zoals Corona of Sol. Maar hoe komt het eigenlijk dat je bij Mexicaans bier standaard een partje limoen of citroen geserveerd krijgt?

Culy zocht het voor je uit!

Stoffige opslag

De geschiedenis van jouw favoriete Mexicaanse biertjes gaat ver terug. De meest bekende soorten die wij in Nederland bestellen zijn Sol, Corona en Presidente. Deze biertjes hebben een fruitige, frisse smaak. Dat komt omdat veel Mexicaanse bieren worden gebrouwen met maïs en rijst, en er weinig hop aan toe wordt gevoegd. De meeste van deze biertjes werden voor het eerst gebrouwen rond 1925.

Mexicaans bier begon steeds meer populariteit te winnen bij toeristen en in omliggende landen. Het werd daarom ook steeds belangrijker om te gaan exporteren naar het buitenland. Al deze flesjes werden daarom vanaf 1975 steeds vaker in houten kratten per schip naar andere landen vervoerd. In deze laadruimtes was het vaak erg stoffig, en ook op de plek van bestemming werd de voorraad Mexicaans bier vaak opgeslagen in kelders of schuren. Je kunt je dus wel voorstellen dat er dan een flinke laag viezigheid achterbleef op de glazen flesjes.

stoffig mexicaans bier
Bron: Enolabrain via Adobe Stock

Partje limoen

Het ziet er natuurlijk niet zo fris uit, zo’n flesje vol met stof en zand. Toch was water in veel Zuid-Amerikaanse landen schaars en is het kraanwater niet altijd drinkbaar. Het was daarom veel te duur en tijdrovend om al deze flesjes voor het serveren af te spoelen met schoon water. En wat hebben de Mexicanen wel in overvloed? Precies ja: vers fruit.

Ze bedachten dus een trucje om snel de hals van een flesje bier schoon te kunnen maken. Door een partje limoen (of citroen) in de hals van de fles te steken, kon men hiermee het uiteinde van de hals schoonmaken. Zo is het bovenste gedeelte van de fles toch “schoon”, en heb je een fris gevoel in je mond bij het drinken van het bier.

Citrus-chaos: kun je limoen vervangen door citroen?

partje limoen mexicaans bier
Bron: Pexels

Vliegen en insecten

Gelukkig worden onze drankjes tegenwoordig op een meer hygiënische manier vervoerd dan vroeger en worden deze meestal ook niet meer in een stoffige, oude kelder bewaard. Je hoeft nu dus niet meer zo snel bang te zijn dat je uit een smerig flesje drinkt.

Toch heeft het toevoegen van een partje limoen ook nog een ander voordeel. De zoete aroma’s van Mexicaans bier trekken namelijk heel veel vliegen, muggen en insecten aan. En daar helpt een stukje van een citrusvrucht uitstekend tegen! De zure lucht van het fruit weert namelijk insecten af – denk bijvoorbeeld ook aan de citronellakaarsen die je aansteekt om muggen af te weren.

Fruitvliegjes bestrijden: hoe voorkom je ze en hoe raak je ze kwijt?

Not done

Een partje limoen (of citroen) toevoegen aan Mexicaans bier is onder de echte bierkenners echter vaak een no-go. Zij beweren namelijk dat dit de smaak van het bier onderuithaalt en dat als de brouwer een limoensmaak in het bier had gewild, deze wel limoensap had toegevoegd. Eh ja… daar zit misschien ook wel weer wat in.

Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je de citrusvrucht helemaal in het flesje duwt, maar deze alleen op de hals laat staan om insecten af te weren. Maar we willen je toch vooral aanmoedigen om je biertje te drinken hoe jij deze zelf het lekkerst vindt.

Meer internationale drankjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.