Bye bye piepschuim: dit is dé truc om paddenstoelen de perfecte textuur te geven
Paddenstoelen hebben het wispelturige karakter om óf heerlijk crunchy te zijn (jippie) óf juist zompig en zwaar (huilen). Wij hebben nogal een uitgesproken voorkeur voor scenario 1 en delen met liefde ons stappenplan om dat te bereiken. Nope, aan gatekeepen doen we niet: met deze truc geef je paddenstoelen altijd de perfecte textuur.
De paddenstoelen zijn niet het probleem
Paddenstoelen bakken: ook al lijkt het simpel, ervaren chefs weten wat voor een frustrerend klusje het kan zijn. Met een beetje pech worden ze immers vochtig en zompig, nog nét niet vergelijkbaar met piepschuim. Geen wonder dat genoeg mensen hun hekel aan paddenstoelen uitspreken, meestal duidend op die specifieke, sponsachtige textuur.
Toch denken wij dat deze mensen hun mening zouden herzien als paddenstoelen op de juiste manier worden bereid. Want hebben ze eenmaal dat begeerlijke knapperige jasje en een luchtige binnenkant, dan zal niemand deze lieverds toch nog weigeren?
Een simpel maar briljant trucje
Om heerlijk knapperige paddenstoelen te bereiken heb je gelukkig geen ingewikkelde tools nodig. In feite zit de truc ‘m in een eenvoudig, spotgoedkoop voorraadkastingrediënt. We houden je niet langer in spanning: maïzena is de sleutel waarover we het hebben.
Hoe dat zit? In feite is het simpel: door paddenstoelen te coaten met een dun laagje maizena, ontstaat een natuurlijke beschermlaag tegen vocht. Hierdoor kunnen paddenstoelen op hoog vuur gebakken worden zonder dat stoomvocht en vetstoffen ze zompig maken.
Zo maak je paddenstoelen extreem luchtig
Die techniek wordt trouwens ook voor andere ingrediënten ingezet (laatst schreven we nog over alle andere manieren om maizena in te zetten tijdens het koken), maar voor een tricky ingrediënt als paddenstoelen vinden we ‘m wel extra briljant. Hoe je precies te werk gaat? Wel zo:
- Leg je paddenstoelen in een vergiet en spoel kort (!) af onder koud stromend water. Schud met je vergiet zodat het overtollige vocht weg kan lopen.
- Dep de paddenstoelen oppervlakkig droog met wat keukenpapier.
- Doe de paddenstoelen in een mengkom en voeg een eetlepel maizena toe. Schud alles goed op zodat elke paddenstoel bedekt is met een flinterdun, mat laagje van het zetmeel.
- Verhit je pan nu op medium-hoog vuur en laat ook je vetstof goed op temperatuur komen.
- Bak de gecoate paddenstoelen nu in de hete pan. Bak liever in twee of drie keer in plaats van dat je de pan te vol legt.
- Keer de paddenstoelen pas om zodra de onderkant echt mooi goudbruin is. Heb je het gevoel dat er inmiddels vetstof mist? Voeg gerust een beetje extra toe.
Tadaaa: dit is de truc om je paddenstoelen perfect gebakken te krijgen. Meer niet!
En nu?
Meteen in de praktijk omzetten? Dat treft: bij Culy ontbreekt het ons niet aan een paar geweldige paddenstoelenrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een good old broodje shoarma met paddenstoelen? Of een parmezaanstamppotje met paddenstoelen en boerenkool? Of een donburi met sticky teriyaki paddenstoelen?
Ze zijn allemaal geweldig, verliezen is dus geen optie.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)