Redactie
Redactie Inspiratie 28 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Ontbijten in Parijs: de favoriete adresjes van Mara Grimm

Op 5 juli verschijnt Ontbijt, hét ontbijtboek van Mara Grimm met heerlijke verhalen over ontbijt, een stukje geschiedenis, lekker recepten en fijne tips. Op Culy.nl deelt Mara vanaf nu haar favoriete ontbijtadresjes van over de hele wereld. Deze week: ontbijten in Parijs.

Eigenlijk is er maar één echt ontbijt in Parijs: het French Breakfast.

Het bestaat uit een kop koffie met een sigaret en wordt door Parijzenaren geroemd vanwege de eetlustremmende werking. Best logisch, want door in de ochtend niet te eten, heb je meer trek tijdens de uitgebreide lunches of diners.

Maar hoewel het vertrouwde beeld van piepkleine tafeltjes op straat, waaraan perfect opgemaakte vrouwen en belachelijke knappe mannen een cafe au lait drinken en een sigaret roken waarschijnlijk nooit zal verdwijnen, openen ook in Parijs steeds meer ontbijtzaken hun deuren.

1. Claus

Mode PR-man Claus Estermann vond het tijd worden dat Parijzenaren het ontbijt als volwaardige maaltijd gingen beschouwen. Daarom opende hij Claus, een eenvoudig maar stijlvolle plek om te ontbijten in Parijs, waar je huisgemaakte muesli, geweldige croissants en gepocheerde eitjes eet.

Extra leuk: Claus heeft tegenover zijn zaak ook een ontbijt-supermarkt geopend waar je de allerlekkerste producten haalt voor je ontbijt voor thuis.


14 Rue Jean-Jacques Rousseau, www.clausparis.com

Bron: Facebook

2. Hotel Amour

Een van mijn favoriete hotels in Parijs. Op zaterdag en zondag is er een uitgebreid brunchmenu met ouefs mimosa, avocado tandori, pannenkoekjes en gravad lax. Maar ook doordeweeks is dit een perfecte ontbijtplek.

Zelf eet ik er het liefst yoghurt met pijnboompitten, honing en verse munt – en dan bij voorkeur in de prachtige tuin. PS. Hotel Amour heeft sinds kort een zusje: Hotel Grand Amour.

8 Rue de Navarin & 18 Rue de la Fidélité, www.hotelamourparis.fr

3. Holy Belly

Ontbijtwalhalla voor en door expats. De eigenaren woonden jarenlang in Melbourne waar het de normaalste zaak van de wereld is om buiten de deur te ontbijten. Dat wilden ze in Parijs ook introduceren.

Je eet hier pap van zwarte rijst met koksmelk of pannenkoeken met bacon en maple syrup. Erbij goede koffie, uitzicht op laptopnomaden en – hoera! – een flipperkast.

19 rue Lucien Sampaix, www.holybel.ly

Bron: Facebook

4. Merci

Mijn twee grote liefdes – boeken en ontbijt – komen samen bij warenhuis Merci. In hun Used Book Café zit je tussen de kasten, gevuld met meer dan 10.000 tweedehands boeken, en heb je uitzicht op de knalrode Fiat die al jaren de binnenplaats van Merci siert. Aan de piepkleine tafeltjes eet je perfect gekookte eitjes met broodsoldaatjes. 


111 Boulevard Beaumarchais, www.merci-merci.com

Bron: Facebook

5. Buvette

French Toast met cognac, roerei met zalm, wafels met rood fruit en scones met kaneel… ontbijten bij Buvette van de Amerikaanse Jody Williams en haar Franse geliefde Thomas Gardez brengt het beste van Manhattan en Parijs samen.

Fijn detail: ze zijn vanaf half negen ‘s ochtends tot middernacht open, dus net zo lang blijven zitten tot de lunch begint lijkt me een uitstekend plan.

28 Rue Henry Monnier, www.paris.ilovebuvette.com

Bron: Buvette

6. Ob-La-Di

Ik ben verliefd op de blauw-witte tegelvloer, maar de ontbijtgerechten bij dit zaakje in de Marais zijn minstens zo fotogeniek. Denk: yoghurt met granola en rood fruit, toast avocado met granaatappelpitjes en vooral: zuurdesembrood met geitenkaas, dadels, walnoten en honing.

54 Rue de Saintonge, www.instagram.com/obladicafe

7. Frenchie to Go

Restaurant Frenchie is inmiddels wereldberoemd vanwege hun bistronomie-menu. Maar wat nog lang niet iedereen weet, is dat eigenaar Gregory Marchand ook een ontbijtzaak heeft: Frenchie to Go.

Zonder zijn bacon & egg muffin geproefd te hebben mag je zeker niet weg, al was het alleen maar omdat het eigeel zo lekker langs je kin druipt als je een hap neemt.

9 Rue du Nil, www.frenchietogo.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.